Obezite biliyoruz ki bir çok hastalığa zemin hazırlamakla birlikte; hem kadınlarda hem de erkeklerde infertiliteye de yani kısırlığa sebep olmaktadır. Amerika Üreme Sağlığı Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre infertilite nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu etkilemektedir.
Çiftler infertilitenin tüm nedenlerini kontrol edemezken diyetlerini kontrol edebilme şansları vardır. Her iki partner için de diyet ve ağırlık yönetimi gebe kalmanın becerisi için önemli etkiye sahiptir.
Erkek ve Doğurganlık
Amerika Üreme Sağlığı Kurumuna göre obezite ; erkeklerde testesteronu ve diğer hormon düzeylerini değiştirebilmektedir bu yüzden erkeklerin sağlıklı vücut ağırlığını korumaları ve dengeli bir diyet programına uymaları gerekmektedir. Obez ve fazla kilolu erkeklerin sperm sayıları ve sperm motilitesi incelendiğinde;sperm sayılarının düşük ve sperm motilitesinin yetersiz olduğu görülmektedir. Diyete başlandığında, güçlü sperm oluşumuna yardımcı olabilecek vitaminler,mineraller ve antioksidanlar (meyve ve sebze yüklenildiğinde) diyete eklenmelidir.
Sağlıklı Kilonuzu Bulun
Sağlıklı kiloya ulaşmak ve sürdürebilmek hamile kalma olasılığınızı arttırabilmektedir. Ulusal İnfertilite Birliği, fazla/aşırı kilonun , infertilite vakalarının yüzde 30'unun ,hormon düzeylerini değiştirdiğini ve zamanlamanda yumurtalayamamaya sebep olduğunu belirtmektedir. Fazla kilolu kadınların 5’lik kilo kaybı doğurganlığı arttırabilmektedir. Diğer taraftan, Amerika Üreme Sağlığı Kurumuna göre vücut kitle indeksinin 18.5’un altında olanlar,(normal aralık:19-24) düzensiz menstüral sikluslar ya da yumurtlamanın durması ya da her ikisini de yaşayabilmektedirler. Düzenli olarak yüksek yoğunluklu egzersize katılanlar ,jimnastik ya da dans gibi, yeme bozukluğu ya da kısıtlı diyetleri uygulayanlar genellikle yüksek risk altındadır.
Demirden Zengin Besin Seçimleri
The Nurses’ Health Study II’nin sonuçlarına göre (18.500 hamile kalmayı deneyen bayan hemşire takip edilmiştir.) demirden zengin bitkisel besinler ve tüketilen demir suplemantasyonları ovülasyonda infertilite riskini azaltabilmektedir. Ovülasyon infertilitesi infertilitenin nedenlerinden sadece biridir ve infertil çiftlerinin 25’ini etkilemektedir.
Demir içeren bitkisel besinler incelendiğinde;tüm fasulye tipleri, yumurta, mercimek, ıspanak, kuvvetlendirilmiş hububat, zenginleştirilmiş pirinç ve tam tahılları içermektedir. Bitkisel demir kaynaklarının emilimini arttırmak adına C vitamini kaynaklarının sofranızda yer alması gerektiği unutulmamalıdır.
Fertilite Diyeti
Fertilite için önerilen bir diyet var mıdır ?
2007 yılında Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayınlanan ve 2009 yılında da kitabı satışa sunulan ‘’Fertilite Diyeti" Ovülasyon infertilitesine sahip kadınların araştırıldığı bir çalışmadır.
"Fertilite’’ diyetinin içeriği nedir?
Trans yağ azaltmalı tekli doymamış yağ asitlerinin(avokado ve zeytinyağı) tüketimi arttırılmalıdır
Hayvansal protein tüketimi azaltılmalı ve bitkisel protein tüketimi arttırılmalıdır.
Lif alımı ve düşük glisemik indeksli karbonhidratların tüketimi arttırılmalıdır.
Light süt yerine tam yağlı süt tüketilmelidir.
Bitkisel demir kaynakları arttırılmalı ve hayvansal kaynaklar azaltılmalıdır.
Diyetisyeninize veya doktorunuza danışarak gerekirse multi-vitamin desteği kullanılmalıdır.
Genel olarak, Sağlıklı kiloyu desteklemek ve besleyici öğelerin gereksinimini karşılamak için sebzelerin tüketimi arttırılmalı,trans ve doymuş yağ yerine tekli doymamış yağ tüketimi,tahıl tüketimi sağlanmalı,kalsiyumdan zengin besinlerin yeterli alımı gereklidir.
Folik Asidi Unutmamalıdır
Gebe kalmaya çalışan kadınların besinlerden(koyu yeşil yapraklı sebzeler ve zenginleştirilmiş tahıllar gibi gıdalar) ve/veya folik asit takviyesi kullanarak günde 400 mikrogram folik asit elde etmeleri çok önemlidir.Biliyoruz ki sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için ve nöral tüp defektinin önlenmesi için folik asit önemli bir vitamindir.Döllenmeden 3-4 hafta sonra beyin ve omurga gelişmekte;folik asit yetersizliğinde nöral tüp defekti görülmektedir.
DİYETİSYEN ZEYNEP FİLİZ