Çocuklarda kusma refleks bir durumdur. Aniden olabileceği gibi uzun süreli devam eden bir hastalık bulgusu da olabilmektedir. Bebek ya da çocukta ki kusma anneleri, babaları endişelendirmektedir. Haklıdırlar ki çocuğun yaşam kalitesini de bozmaktadır. Kusma refleks bir mekanizmadır. Mide ve beyin arasında sinirsel uyaranlarla kontrol edilmektedir. Çocukluk çağında tüm yaş gruplarında görülen kusmaların çoğunu nedeni mikrobik nedenli mide-barsak enfeksiyonlarıdır. Bu nedenle kusan bir çocuk hekime ya da sağlık kuruluşuna başvurduğunda ailede ya da yakın çevresinde başka kusan birey olup olmadığı, kusmanın renginin özelliği, sayısı, içerik olarak yoğunluğu ve şekli sorgulanmalıdır. Bebekli döneminde gaz sıkışmaları, reflü dediğimiz hastalık, ishalli mikrobik hastalıklar da kusmalara sık rastlamaktayız. Reflü, bebeklik döneminde normalde görülebilen bir durumdur ve sık rastlanmaktadır. Bebeğin gelişimi, muayenesi ve hastalık bulgularının irdelenmesi ile önemli bir durum olup olmadığı ve ilaç tedavisi gereksinimi ayırt edilebilmektedir. Bebeklik döneminde safralı kusmalar, fışkırır şekilde kusmalarda barsak düğümlenmesi açısından acil serviste değerlendirme mutlaka yapılmalıdır.
Çocuğun yaşı büyüdükçe kusma sebebi de değişmektedir. Yine mikrobik hadiseler ilk sırada yer almaktadır. Bunun dışında reflü hastalığı, gastrit, karaciğer ya da safra kesesi hastalıkları kusma nedenleri arasında yer almaktadır. Hekimin ayrıntılı değerlendirmesi burada ayırıcı tanıda faydalı olmaktadır. Hiçbir neden olmadan özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarımızda psikojenik kökenli kusmalar da olabilmektedir. Okul başarısında ki olumsuzluklar, aile içi sorunlar, ergen çocuğun arkadaşları ile ilgili sorunları kusmalara neden olabilmekte ve çocuk bu durumu aileye karşı kullanabilmektedir. Bu durumu aile net bir şekilde gözlemlemelidir. Çünkü ergen çocuk bazen kusmaları çok abartmaktadır ve gereksiz birçok tahlil ve radyolojik tetkik yapılmasına neden olmaktadır.
Kusan çocukta çocuğu genel durumunu gözlemlemek çok önemlidir. Yaşına bağlı olarak kusmalar vücutta su kaybına neden olabilir. Özellikle bebeklerde su kaybı sık olmaktadır. Böyle durumda serum tedavisi gerekebilmektedir. Kusmaların şiddeti, sıklığı, rengi ve hekimin ön gördüğü hastalıklara bağlı olarak kan ve idrar tahlilleri de yapılabilmektedir. Tüm bulgular çocuğu yaşı ile orantılı olarak değerlendirilmeli, ayırıcı tanı çok iyi yapılmalı, gerekli tahliller sonrası tedavi düzenlenmelidir. Hastanın takibi önemli olmakta ve bu konuda bebeğe ya da çocuğa bakım veren kişiye de bilgi verilmeli, onların ev içi gözlemi önemsenmelidir. Her zaman olduğu gibi kusan çocukta da hasta, ebeveyn, hekim işbirliği çok önemlidir. Sağlıkla kalın.