“ 23 Nisan , neşe doluyor insan “ diye bir anlamlı söz dillerimizden düşmez. Peki niçin neşe duyuyoruz ?Niçin bayram ediyoruz? Bayramlar kutlu günlerdir, milletlerin hayatında önemli dönüm noktalarının , büyük değişimlerin yaşandığı günleri bayram olarak kutlarız, bayramlar da neşe demektir, sevinç demektir.
Ne olmuştur 23 Nisan’da ? Aziz vatanımız dört bir yandan düşman saldırıları altındayken , milletçe kapkaranlık günler yaşarken 19 Mayıs 1919 da Samsun’da bir güneş gibi doğan Türk Kurtuluş savaşının ardından Atatürk’ün liderliğinde Erzurum ve Sivas Kongreleri yapılmış , önemli kararlar alınarak kurtuluş mücadelesinin rotası çizilmiştir. Daha sonra Temsil Heyeti Ankara’ya gelerek mücadeleyi buradan sürdürme kararı alınmıştır.
Bu mücadelenin önemli dönüm noktalarından biri de 23 Nisan 1920 de TBMM ‘nin açılışı olmuştur. Bu meclisin açılışıyla Türk Milleti adına söz ve karar sahibi olma hakkının TBMM ne ait olduğu tescillenmiştir. Egemenlik hiçbir kayıt ve şart olmaksızın TBMM ‘nindir sözünün anlamı budur.
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ölümsüz lider Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir böylece çocuklarına bayram armağan eden ilk ve tek ülke Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. 1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Böylece dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya çocuklarıyla paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'dir...
Peki bu kutlu gün niçin Atatürk tarafından çocuklarımıza armağan edilmiştir?
“Vatanı korumak çocukları korumakla başlar” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara verdiği önem, yine “Küçük hanımlar, küçük beyler, sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz” sözleriyle çocuklara ne büyük değer verdiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Böylece gelecek çocuklara emanet edilmiştir. Bu sebeple çocuklarımıza, Türk milletinin iradesini ve egemenliğini temsil eden TBMM’nin açıldığı gün olarak 23 Nisan’ın önemi anlatılmalı, cumhuriyet değerleri benimsetilmelidir.
23 Nisan, Türk milletinin direnişidir, işgallere karşı haklı mücadelesidir, bağımsızlığa odaklanmış kararlı bir milletin haykırışıdır. Geçmişten ders alıp ‘Gelecek için hazırlanan vatan evlatlarına, hiçbir güçlük karşısında yılmayarak tam bir sabır ve metanetle çalışmalarının’ gerekliliği benimsetilmelidir.
Atatürk’ün Türk milletinin sahip olduğu değerlere ne kadar önem verdiğini söylev ve demeçlerinde apaçık görmekteyiz. Milletin özelliklerine dayanarak duyduğu güveni dile getirirken özellikle çocuklara ve gençlere daha büyük övgülerle seslenmesi boşuna değildir. Çocuklarımıza 23 Nisan’ı armağan eden Atatürk Türk gençliğine de “ Gençler, almakta oldukları eğitim ve kültür ile insanlık meziyetinin , vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli sembolü olacaklardır “ diyerek 19 Mayıs Samsun’a çıkış tarihini de gençlere armağan etmiştir.
Bütün milli bayramlarımızın tarihimizdeki önemli olaylara dayandığı bilincini çocuklarımıza ve gençlere anlatmak zorunda olduğumuz bir gerçektir. Bu duygu ve düşüncelerle çocuklarımızın bayramını kutlar Atamıza layık bir nesil yetişmeleri konusunda başarılar diliyorum.