Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri), tüm dünyada 15-45 yaş arası kadınlarda meme kanserinin ardından en yaygın görülen ikinci kanser türüdür. Dünyada yaklaşık olarak her yıl 500 bin kadın bu kansere yakalanmakta ve bunların yarıdan fazlası hayatını kaybetmektedir. Rahim ağzı kanseri vakalarının çoğunluğu bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Önemli bir diğer nokta da rahim ağzı kanseri diğer kanser çeşitleri gibi kalıtsal geçişli değildir. Her kadında görülebilir. Human papilloma virüs dediğimiz HPV virüsü bu kanserde ana rolü oynayan etkendir.
HPV virüsü sadece insanlarda hastalık yapar. Gebelikte bu virüsü taşıyan anne, doğum sırasında da bebeğine bulaştırabilir. Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan bu virüs, temas yoluyla da bulaşabilmektedir. Tüm dünyada bu virüse bağlı hastalıklar çok sık görülmektedir. Bazı kişilerin bünyelerinde HPV yıllarca sessiz olarak bekleyebilir ve kişinin sigara içmesi, meyve ve sebzeden fakir beslenmesinin olması, bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda, yaşının ileri olması gibi durumlarda bu virüs hastalık yapabilir. Bunlar içinde en önemlisi de rahim ağzı kanseridir.
Rahim ağzı kanseri ilerleyici bir seyir gösterir ve hızla diğer vücut bölgelerine yayılarak ölüme neden olur. 40 yaşlarından itibaren kanser daha sık görülmektedir. Cinsel olarak aktif dönemde HPV daha sık görüldüğü için kız çocuklarımıza dokuz yaşından itibaren bu hastalıktan korumak için aşılama yapılmalıdır. Bu aşılar kız çocuklarında kanser öncüsü olan durumların tamamına yakınından, kanser vakalarının da tamamından koruyuculuk sağlamaktadır. Bu nedenle biz çocuk hekimleri olarak bu aşılara ayrı bir önem vermekteyiz.
Türkiye’de rutin taramalarda smear uygulaması düzenli yapılmadığı için rahim ağzı kanserini erken aşamada saptamak genellikle mümkün olmamaktadır. Çoğu kişide ileri safhada saptandığı için de ölüm sık görülmektedir. Aşılamada ki amacımız bu virüsle karşılaşmadan çocuklarımızı koruyabilmek ve bu virüsün oluşturabileceği risklerden korumaktır. Aşılama yapıldıktan sonraki koruyuculuk virüsle bulaş sonrası gelişen koruyuculuğa göre 100 kata yakın daha fazladır. En yüksek aşılamaya bağlı koruyuculuk ta 9-15 yaş arasında olunan aşılama ile gerçekleşmektedir. Günümüzde uygulanan rahim ağzı kanseri aşıları kansere neden olan HPV tiplerine karşı 100 koruyucudur. Bu nedenle henüz HPV ile karşılaşmamış olan kız çocuklarımızı ve toplum sağlığı açısından da kadınlarımızı rahim ağzı kanseri aşısı ile aşılamak için lütfen hekiminize danışınız. Sağlıklı günler diliyorum. Sevgilerimle
Dr. Ramazan Soylar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Hürriyet Mah. Ali Okan Cad. No: 9/1 Tire-İzmir
Tel: 0542 39 81 222