Sevgili ebeveynler çocukluk çağında romatizmal hastalıklar görülebilmektedir. Tabi ki de her eklem ağrısı, bacak ya da kol ağrısı romatizma demek değildir. Çocukta var olan bulgular ayrıntılı olarak değerlendirilmeli, annenin ya da bakıcının gözlemi itina ile konuşulmalıdır. Mevcut ağrılara eşlik eden ve edebilecek olan bulgular konuşulmalıdır. Burada çocuğa bakım veren ve çocukla uzun süre vakit geçiren kişiye, kendini ifade edebilecek yaşta ise çocuğa ve hekime büyük iş düşmektedir. Çünkü eklem ağrısı ya da bacak ağrısı olan her durum yanlışlıkla romatizma denilerek gereksiz tahlillerin yapılmasına, tedavilerin başlanmasına ve çocuk ile ailenin hem manevi hem de maddi olarak yıpranmasına neden olabilir. Burada hekime de büyük görev düşmektedir. Çocuklarda her bulgu itina ile değerlendirilmelidir. Annenin gözlemi ve belirtmek istekleri üzerinde önemle durulmalıdır. Biz hekimler açısından hastalıkların tanısında yol haritasını çizmede bu durum çok faydalıdır.
Romatizma kelimesinin anlamı kötü özellikli iltihaplı sıvı birikimi demektir. Romatizmal hastalıklar süreklilik gösteren hastalıklardır. Yani romatizmal hastalık tanısı alan bir çocuk öncelikli olarak hastalıkla yaşamayı öğrenmelidir. Çocukluk çağındaki romatizma hastalıkları iltihaplı eklem romatizması, omurga romatizmaları, kireçlenmeler, damar romatizmaları, yumuşak doku romatizmaları gibi hastalıkları içermektedir. Özellikle eklem romatizmaları çocuklarda romatizma hastalıkları içinde sık görülmektedir. Genel olarak bakıldığında çocukluk döneminde romatizmal hastalıklar nadir görülmektedir. Eklem romatizmasında eklemde şişlik, kızarıklık, eklem bölgesinde sıcaklık, hareket etmede zorluk gibi bulgulara rastlanmaktadır. Burada özellikle büyüme ağrısına değinmek istiyorum. Özellikle üç-on yaşlar arasında görülen büyüme ağrıları sıklıkla kollarda ya da bacaklarda görülür. Bazen çocuğu ağlatacak kadar fazla olabilir. Günlük aktivitesini etkilemez ve ağrılı bölgeye annenin ya da babanın masaj yapması ile ağrı genellikle geçer. Büyüme ağrıları zamanla geçer ve ciddi sorunlara neden olmaz. Yine de büyüme ağrısı demek için mevcut kol ya da bacak ağrılarının bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bazen çocuklarımız her taraflarının ağrıdığından yakınırlar. Özellikle ergenlik döneminde bu duruma sık rastlarız. Gerekli tahliller ve hekim muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Her şey normal ise psikojenik kökeni olan bu durumda çocuğa ve aileye destek sağlanmalı, gerekirse psikolojik destek verilmelidir.
Hızlı büyüme döneminde omurgada ki eğrilikler de ağrılara neden olabilmektedir. Özellikle zayıf yapıya sahip ergen çocuklarda bu duruma sık rastlamaktayız. Hele günün büyük bir zamanında bilgisayar ve tablet ya da telefon karşısında geçiren çocuklarımızda mekanik ağrı dediğimiz pozisyonel ağrılara sık rastlamaktayız. Uygun pozisyonda oturmak ve günlük işleri yapmak bu ağrıları belirgin oranda azaltacaktır. Bazen omurga eğriliklerinin tıbbi olarak tedavi edilmesi gerekebilmektedir. Çocukluk romatizmalarında düzenli hekim kontrolleri önemlidir. Kaliteli bir yaşam sürmek için düzenli kontroller kadar düzenli tedavi de önemlidir. Romatizmal hastalıklar bulaşıcı değildir. Genetik faktörler (ırsi faktörler) rol oynayabilir. Ailede böyle hastalık olan bireyler irdelenmelidir. Son olarak unutmayın ki hastalıklar yaşamımızda bir şekilde yer alırlar. Yeter ki bu sorunların birlikte aşılabileceğine inanalım ve birbirimizle bağlantıyı koparmayalım. Sağlıklı günler diliyorum. Sevgilerimle.