Kendi istek ve düşüncelerini karşılarındaki kişilere zorla kabul ettirmek arzusudur inatçılık. İnatçılık toplumu tartışmalara, kavgalara ve çatışmalara sürükleyecek kadar kötü, sakat ve marazi bir rahatsızlıktır.
İnadın sebeplerini sıralamak gerekirse, başta kibir ve gurur gelir. İnadın bir başka nedeni de her ne sebeple olursa olsun galip gelme hırsı ve arzusudur..
Fakat bu hırsın da hiçbir insana yaramadığı, çoğu zaman hem kendisini hem de çevresindekileri felakete sürüklediği bilinen bir gerçektir.
İnatçı insan genellikle cahildir. Cahil kişi bilenlere sormak yerine kendi bildiğinde ısrar eder ve çoğu zamanda kendi kendini perişan eder, ömrünü faydasız işlerle heba edip gider.
İlk çağın filozoflarından, bilge kişilerinden biri olan Sokrates “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir “ derken bildiklerimizin bilmemiz gerekenler yanında deryada damla olduğunu anlatmak istemiştir.
İnadın bir başka nedeni de çıkar düşkünlüğüdür. Kimi çıkarcı kişiler yanlış olduğunu bildikleri halde çıkarları için yanlışlarında ısrarcı olurlar. Çıkar peşinde olanlar da zulme yatkın kişilerdir, mazlumları ezme pahasına isteklerini gerçekleştirmek için inatlarını ısrarla sürdürmekten çekinmezler.
İnatçı hatada ısrarcıdır, karşısındaki fikirlere değer vermez, bu haliyle de demokratik bir kafa yapısına da tahammülü yoktur. Yasalara da saygısı yoktur, suç olduğunu bile bile yanlış da ısrar eder, sonu da çoğunlukla hüsranla biter. Bir düşünürün söylediği şu sözler anlamlı olmalıdır :” Gurur ve inadının esiri olan kişi gözyaşını ömrünün sonuna bırakır.”
Kibir ve gururun sebep olduğu inat da ısrarcı olan toplum tarafından ayıplanır, Ne yazık ki bazı insanlar ayıplanacağını bildiği halde bu davranışından vazgeçmez. İnadın ona neler kaybettirdiğini düşünmez,, halbuki bu davranışlarıyla itibarını, saygınlığını, güvenilirliğini hepten yitirir. Bunun sonucu olarak çevresindeki insanların kalplerini kırar, bulunduğu her ortamda huzursuzluğa sebep olur, üç beş günlük dünya hayatını kendisine zehir ettiği yetmezmiş gibi ahret hayatını da perişan eder, mahvolup gider.