Son günlerde Tire ve Ege siyasetini dalgalandıran köy tüzel kişiliğinden belediyelere devredilen malların satış kararı gündemi meşgul etmeye devam ediyor.
Yasa gereği mahalleye dönüştülen köylerin ortak malları Belediyelere intikal ettirildi. Tire köylerinden Tire Belediyesine miras kalan yaklaşık 1300 civarında irili ufaklı gayrimenkul var. Doğrusunu söylemek gerekirse zaten gayrimenkul zengini olan Tire için bu büyük bir miras. Bu malların tapusu Belediyeye devredilmesiyle Belediyenin tapulu mülkiyetine dönüşüyor. Tapuyu elinde bulunduran malik neyapar? Ya işler, ya kiraya verir işletir, bunları da yapamazsa satar parasını dilediği gibi değerlendirir. Bir zamanlar çok diye yakındığımız 15 – 16 milyon liralık borcu felaket görürken beş yıl sonra bir de baktık ki borcumuz 24 milyon TL'ye çıkmış. Valla ne diyeğimizi bilemedik. Belki hesapsız gidilmiştir, belki de hayırlı işlerde kullanılmıştır. Şimdi bunu tartışmanın zamanı değildir. Konumuz da şimdilik bu değildir. Bu borcun ödenmesi yine Büyükşehir yasası gereği azalan ikinci derecedeki belediyelerin gelirleriyle mümkün olmayacak gibi görünüyor. Yani satış kaçınılmaz görünüyor. Diğer taraftan kuş uçmaz kervan geçmez dağ başlarındaki bir tarlanın belediyelerce işletilmesi zor olacağından satışı düşünülebilir. Nitekim komşu ilçemiz Ödemiş Belediyesinin de köy mallarını satma hazırlığında olduğu duyumlarını alıyorum.
Ödemiş Belediyesi bu malları çok rahat satabilir, AKP'li Belediye Başkanı Mahmut Badem bu satışta çok da rahat edebilir, hatta itirazlar olursa hiç duymamış gibi davranabilir. Çünkü büyükleri Türkiyenin 80 -90 yıllık Cumhuriyet dönemi kazamınlarını çatır çatır satarken kimsenin güçlü bir sesini duyabildik mi? Mahalleye dönüştürülen köylerin mallarına dokunulmayacak diye bir taahhütte bulunan oldu mu? Ben duymadım.
AKP'li Belediyelerin bu rahatlığına karşılık CHP'li Belediyelerin satış konusunda hiç de rahat olmadığını söyleyebilirim. Çünkü CHP yerel seçimler öncesi yayınladığı bültenlerde Büyükşehir Belediyesi uygulamaları ile ilgili olarak birtakım taahhütlerde bulunmuştu. Bu taahhütlerin başında köy Tüzel Kişiliğine ait mallarının hiçbirine dokunulmayacağı veya köylülerin yararına kullanılacağı, seçimlerde genel yönetimi ele aldıklarında bu yasanın iptali ile bu malların tekrar köylere iade edileceği garantisi verilmişti.
Bu şartlar altında CHP'li Belediyelerin bu malları satmaya kalması Genel Merkezleriyle ters düşmesi olarak değerlendirilmesi kaçınılmazdı.
Son günlerde özellikle CHP'li Yücel Özen'in satışlara karşı çıkmasının temelinde Genel Merkezin bu söylemlerine aykırı hareket edilmesi olarak ortaya çıktığını tahmin ediyorum.
Son dakika gelişmelerine baktığımızda Tire Belediyesi köy mallarınının satışından vazgeçildiği, bunun yerine Belediye'nin kendi öz kaynaklarına ait gayrimenkullere yöneleciği nin izleri görülüyor.
Anasayfa
Yazarlar
Şevket Bahçelioğlu
Yazı Detayı
Bu yazı 637+ kez okundu.
ESAS SUÇLU BÜYÜKŞEHİR YASASI
Son günlerde Tire ve Ege siyasetini dalgalandıran köy tüzel kişiliğinden belediyelere devredilen malların satış kararı gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Yasa gereği mahalleye dönüştülen köylerin ortak malları Belediyelere intikal ettirildi. Tire köylerinden Tire Belediyesine miras kalan yaklaşık 1300 civarında irili ufaklı gayrimenkul var. Doğrusunu söylemek gerekirse zaten gayrimenkul zengini olan Tire için bu büyük bir miras. Bu malların tapusu Belediyeye devredilmesiyle Belediyenin tapulu mülkiyetine dönüşüyor. Tapuyu elinde bulunduran malik neyapar? Ya işler, ya kiraya verir işletir, bunları da yapamazsa satar parasını dilediği gibi değerlendirir. Bir zamanlar çok diye yakındığımız 15 – 16 milyon liralık borcu felaket görürken beş yıl sonra bir de baktık ki borcumuz 24 milyon TL'ye çıkmış. Valla ne diyeğimizi bilemedik. Belki hesapsız gidilmiştir, belki de hayırlı işlerde kullanılmıştır. Şimdi bunu tartışmanın zamanı değildir. Konumuz da şimdilik bu değildir. Bu borcun ödenmesi yine Büyükşehir yasası gereği azalan ikinci derecedeki belediyelerin gelirleriyle mümkün olmayacak gibi görünüyor. Yani satış kaçınılmaz görünüyor. Diğer taraftan kuş uçmaz kervan geçmez dağ başlarındaki bir tarlanın belediyelerce işletilmesi zor olacağından satışı düşünülebilir. Nitekim komşu ilçemiz Ödemiş Belediyesinin de köy mallarını satma hazırlığında olduğu duyumlarını alıyorum.Ödemiş Belediyesi bu malları çok rahat satabilir, AKP'li Belediye Başkanı Mahmut Badem bu satışta çok da rahat edebilir, hatta itirazlar olursa hiç duymamış gibi davranabilir. Çünkü büyükleri Türkiyenin 80 -90 yıllık Cumhuriyet dönemi kazamınlarını çatır çatır satarken kimsenin güçlü bir sesini duyabildik mi? Mahalleye dönüştürülen köylerin mallarına dokunulmayacak diye bir taahhütte bulunan oldu mu? Ben duymadım. AKP'li Belediyelerin bu rahatlığına karşılık CHP'li Belediyelerin satış konusunda hiç de rahat olmadığını söyleyebilirim. Çünkü CHP yerel seçimler öncesi yayınladığı bültenlerde Büyükşehir Belediyesi uygulamaları ile ilgili olarak birtakım taahhütlerde bulunmuştu. Bu taahhütlerin başında köy Tüzel Kişiliğine ait mallarının hiçbirine dokunulmayacağı veya köylülerin yararına kullanılacağı, seçimlerde genel yönetimi ele aldıklarında bu yasanın iptali ile bu malların tekrar köylere iade edileceği garantisi verilmişti. Bu şartlar altında CHP'li Belediyelerin bu malları satmaya kalması Genel Merkezleriyle ters düşmesi olarak değerlendirilmesi kaçınılmazdı.Son günlerde özellikle CHP'li Yücel Özen'in satışlara karşı çıkmasının temelinde Genel Merkezin bu söylemlerine aykırı hareket edilmesi olarak ortaya çıktığını tahmin ediyorum.Son dakika gelişmelerine baktığımızda Tire Belediyesi köy mallarınının satışından vazgeçildiği, bunun yerine Belediye'nin kendi öz kaynaklarına ait gayrimenkullere yöneleciği nin izleri görülüyor.
Ekleme
Tarihi: 29 Eylül 2014 - Pazartesi
ESAS SUÇLU BÜYÜKŞEHİR YASASI
Yazıya ifade bırak !
Bu yazıya hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.