II. Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri
- Genel olarak
- MADDE 87- (Değişik: 3/10/2001-4709/28 md.; 7/5/2004-5170/6 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.
MADDE 5: 2709 sayılı Kanunun 87 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;. Maddedeki değişiklik ile siyah yazılan “BAKANLAR KURULUNU ve BAKANLARI DENETLEMEK; BAKANLAR KURULUNA BELLİ KONULARDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME ÇIKARMA YETKİSİ VERMEK”CÜMLESİ ÇIKARILMIŞTIR.
87. MADDENİN YENİ HALİ ŞÖYLEDİR :
“MADDE 87: Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.”
Bu değişiklikle MECLİS artık BAKANLAR KURULUNU DENETLEME YETKİSİNE SAHİP DEĞİLDİR, EN ÖNEMLİ DENETLEME YOLLARINDAN BİRİ OLAN GENSORUİLE HÜKÜMETİ DENETLEME YETKİSİ KALDIRILMIŞTIR. BAKANLAR KURULUNA GÜVEN OYU VERME DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. MİLLETİN MECLİSİ YETKİLERİNDEN EN ÖNEMLİLERİNİ KAYBETMİŞ DURUMA GELECEKTİR. Üstelik işlevsiz hale getirilen Meclis üye sayısı 550 den 600 ‘e çıkarılmaktadır. Neden etkisiz ve yetkisiz hale getirilen Meclis daha kalabalıklaştırılıyor. Bunun devletimizin ve milletimizin sırtına gereksiz bir yük getirmekten başka hiçbir faydası olmayacaktır.(!) Ha bir de birtakım kişilere elma şekeri gibi bir ikram niyetiyle arttırılmış olabilir, bunu referandumda evet çıkarsa elbette herkes görecektir.
6. Madde ile değiştirilen 98. Maddenin mevcut hali şöyledir:
IV. Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgi edinme ve denetim yolları
- Genel olarak
- MADDE 98- Türkiye Büyük Millet Meclisi soru, Meclis araştırması, genel görüşme, gensoru ve Meclis soruşturması yollarıyla denetleme yetkisini kullanır. Soru, Bakanlar Kurulu adına, sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere Başbakan veya bakanlardan bilgi istemekten ibarettir. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibarettir. Genel görüşme, toplumu ve Devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesidir. Soru, Meclis araştırması ve genel görüşme ile ilgili önergelerin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile cevaplandırılma, görüşme ve araştırma yöntemleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir.
- C. MADDE 6: 2709 sayılı Kanunun 98 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve kenar başlığı metinden çıkarılmıştır;
98. Madde yeni şekliyle şöyle düzenlenmiştir:
“MADDE 98: Türkiye Büyük Millet Meclisi; meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanır. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibarettir. Genel görüşme, toplumu ve Devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülmesidir. Meclis soruşturması, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında 106 ncı maddenin beşinci, altıncı ve yedinci fıkraları uyarınca yapılan soruşturmadan ibarettir. Yazılı soru; yazılı olarak en geç onbeş gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir.”
Yukarıda belirttiğim gibi bir Bakanı veya Hükümetin icraatlarını beğenmeyen Meclisin görevden uzaklaştırılması sonucunu doğurabilecek Gensoru yoluyla denetleme yetkisi KALDIRILMIŞTIR Yürütme organı ne hatalar yaparsa yapsın ancak beş yılın sonunda seçimler yoluyla hesap sorulabilecektir. Meclis soruşturması ise dikkat edilirse icraatın başı durumuna getirilen Cumhurbaşkanını kapsamaktadır. Soruşturma ancak Cumhurbaşkanı yardımcılarına ve Bakanları kapsamaktadır. Yürütme organın icraatlarındaki hatalardan Cumhurbaşkanı sorumlu tutulmazken yardımcılarına ve bakanlarına yüklenmektedir. Üstelik eskiden Meclis üye amsayısının % 10 u olan 55 oyla soruşturması açılıp soruşturma sonucunda Meclis salt oyu olan 276 oyla yüce divana gönderilebilirken yeni anayasa ile bir soruşturma açılabilmesi için yeni meclis sayısı olan 600 ‘un salt çoğunluğu 301 oyla soruşturma açılabilir, soruşturma sonunda da ancak meclis üye tamsayısının 3/5 oy oranıyla yani 360 oyla mümkün olabilir. Yani ne Cumhurbaşkanı, ne Cumhurbaşkanı Yardımcıları, ne de Bakanlar bu Anayasa değişikliği ile asla soruşturulamayacaktır.
BİR ZAMANLAR MAZİYE BAK!
NELER NELER DEMİŞTİN?
BAHÇELİDEN NET BİR RET
Davutoğlu’nun yeni anayasa ve başkanlık görüşmeleri kapsamında ziyaret ettiği Bahçeli, başkanlık sistemine karşı olduklarını söyledi.
“MHP: Başkanlığa hayır” diyen “Bahçeli, Davutoğlu ile yaptığı görüşmede, Bahçeli, Başkanlık için ‘Hayır’ dedi. MHP; Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmasını, daha önce uzlaşılan 60 maddenin korunmasını da önerdi.
TARİH 5 MAYIS 2015
MHP BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYOR?
Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi sonrası MHP'den ilk açıklama: 'Başkanlık olmaz'
04 Ocak 2016 16:07
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Yeni Anayasa" gündemli görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü.
Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi sonrası açıklama yapan MHP'li Oktay Öztürk, "Çok geniş bir gündem. Türkiye’nin içinde bulunduğu hassasiyet Başbakan tarafından ifade edildi. Ama asıl konu Anayasa idi. Ve bununla bağlı olarak AB uyum yasaları idi. 2011 yılında üzerinde anlaşılan 60 madde ile ilgili çalışma devam ediyormuş gibi 61. Maddeden devam edilmesi konusunu ilettik. Sayın Başbakan da bu yönde düşünüyor.
BAŞKANLIK SİSTEMİ ZİNHAR OLMAZ
MHP olarak 93 yıllık demokrasi tecrübemizle parlamenter sistemde devam etmek istediğimizi söyledik. Sayın Başbakan da hayır biz başkanlık istiyoruz demedi. Ancak Parlamenter sistemin yürümediğini ve başkanlığı tartışmamız gerektiğini söyledi. Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Ancak başkanlık sistemi zinhar olmaz. Bize göre bu sistemde başkanlık sistemini konuşmak lükstür."