Öncelikle yeni belediye başkanımız ve yönetimini kutlar, başarılar dilerim. Tire’mizi iyi tanıyan bu yönetimin ilçemize büyük hizmetler verebileceğini düşünüyorum. Tire’mizin yönetimsel açıdan böyle imkânları yakalamasında emeği geçen herkesi kutlarken yakın zamanda kaybettiğimiz, daima Tire’ye adanmış bir ömür olarak gördüğüm Yücel Özen’i de saygı ve sevgiyle anıyorum.
Bir belediye yönetimi; ilçe halkını tanımak, onun beklentilerini öğrenmek ve bu beklentilere yönelik hizmetler vermekle yükümlüdür. Çoğu zaman yönetimler; seçime kadar halkın istek ve ihtiyaçlarının farkındayken seçildikten sonra süratle sessizliğe bürünürler. Maalesef halk da problemlerini çözecek mercii bulmakta güçlük çeker ya da sorunlarına çare olarak seçilen yönetimden karşılık bulamaz. Sonuç olarak yalnızlığına terk edilir. İşte bu noktada halkla ilişkilerin önemi ortaya çıkar. Belediye halkla ilişkiler birimi ve kültür müdürlüğü, bu problemleri bir ölçüde azaltabilir ya da ortadan kaldırabilir. Öyleyse meselenin özü; halkın gerçek talep ve sorunlarını bilmek, takip etmek ve çalışmaların bu odak noktasında ilerlemesini sağlamaktır.
Peki, halk belediyeden ne bekler? Yol, park vs. çalışmalarını zaten herkes ister ve zaten her belediye de en kolayına kaçarak genelde yol ve park yapar fakat unutulmamalıdır ki halk, sandıkta yeni yol ve parklar yapılması için o partiyi seçmemiştir. Yol ve park, üçüncü dünya ülkelerindeki belediyelerin öncelikli işlerindendir. Muasır medeniyet yolundaki halkın asıl ihtiyacı kültürel konularda birikir. Bir park yapılır, yönetici kadro kendi kendine açılışını yaparken bir halk müziği konseri verilir, insanları sığdıramazsınız. Bugün Türkiye’de Alaçatı (Ot Festivali), Bayındır (Çiçek Festivali), Kemalpaşa (Kiraz Şenliği), Salihli (Şiir İkindileri) parklarıyla değil; kendine has olanlarının öne çıkarılmasıyla tanınır. Yine Şirince’de bu zamana kadar bir park açılışı olmuş mudur, bilmiyorum fakat Matematik Köyü’yle, yerel halkın el işleriyle, kendi ürünleriyle tanınmakta ve üstelik bu tanınmışlığı dünya geneline ulaşmaktadır.
Öyleyse kültüre sahip çıkmak ve yaygınlaştırmak (yazarevi, tiyatro, kütüphane, belediye yayınları vb.), belediyelerin halkla olan iletişiminin gelişmesi noktasında önemli olduğu kadar aynı zamanda devletin, mahalli idare birimi olarak belediyenin vatandaşına vermesi gereken hizmetlerdendir.
Ayrıca Tire, zaten kültürel anlamda potansiyelli bir ilçedir. Tire’de ressam, yazar, şair, sanatçı sayısı oldukça fazladır. Onları dinlemeli, önerileri dikkate alınmalıdır. Kültürel etkinlik denilince sadece ünlü bir şarkıcıya servet verilerek konser düzenlemek anlaşılmamalıdır. Yerel ürün festivalleri, kitap günleri, şiir dinletileri, şiir ve hikâye yarışmaları bu konserlerden çok daha etkili olacaktır.
Tire’miz tarih ve doğa bakımından da oldukça zengindir. İbn-i Melek, Lamartine, Şeyh Bedrettin, Sultan Nevruz, Necip Paşa Kütüphanesi, hanlar, hamamlar, camiler vb. tarih açısından çok önemlidir. Bu zenginliğe sahip çıkmak ve tanıtmak ancak kültürel etkinliklerle yapılabilir. Kültürün önemini bu denli vurgularken ne yazık ki Lamartine’in Yanık Konak’taki evinin harabe hâlinde olduğunu da söylememiz gerekiyor. Oysa bu ev, sanatevine dönüştürülse Fransızların uğrak mekânlarından biri olacaktır çünkü Lamartine’in sadece Fransızların değil, dünyanın tüm edebiyatlarında daima takip edilen ve saygı duyulan çok önemli bir şairdir.
Peki ya Tire Bandomuz?... Önemini biliyoruz fakat ülkemize ne derece tanıtabildik? Bugünlerde yazarlarımızın bazıları bu konuda bir çalışma yapmaktadır. Yine Şeyh Bedrettin hakkında Tire’de birçok yazarımız çalışma yapmış, kitaplar yayımlamıştır ancak belediye şimdiye kadar bu konuya yeterince önem vermemiş, yazarlarımızı kendi imkânlarıyla çalışmaya itmiştir. İlçemizde kitapları büyük yayınevleri tarafından basılan birçok yazarımız var, onlarca kitap yazmış olan arkadaşlarımız var. Yeni yönetim, arkadaşlarımıza desteğini esirgememelidir. Burada hemen şunu belirtmek isterim ki destek demek yazarların belli sayıda kitabını almak değildir. Destek; onlara arşivlere ulaşmada kolaylık göstermek, rahat bir çalışma ortamı sağlamak, kitap basımında yardımcı olmak, Tire halkıyla buluşmalarını sağlayacak etkinlikleri yaparak, onların çalışmalarının tanıtım ve dağıtımını sağlamakla mümkündür.
Tire’de yazar ve sanatçılarımızın dışında yerel basına da önem verilmelidir. Yerel basın bir ilçenin olmazsa olmazıdır ancak her nedense belediyeler yerel basını sadece seçimlerde hatırlar. Oysa halkın haber almasının en kolay yoludur yerel basın fakat ne yazık ki yerel basın, ekonomik zorluklar nedeniyle zar zor yayım hayatına devam etmekte… Belediyeler, yerel basına verdikleri desteklerle de öne çıkabilmelidir.
Haydi Tire, haydi Atakan Başkan!.. Tire’mize ve kültürümüze vereceğiniz desteklerle, yapacağınız çalışmalarla adınızı unutulmazlar listesini yazdırın. Bunu yapacak isteğin ve bilincin sizde fazlasıyla olduğunu biliyorum. Haydi şimdi biz kültürümüzle öne çıkalım! Tire’mizle, belediyemizle… Nice güzel çalışmalarınızda buluşmak üzere… Haydi Bismillah!..