TİRELİ YAZAR CÜNEYT TANYERİ 15. KİTABINI ÇIKARDI
TİRELİ YAZAR CÜNEYT TANYERİ 15. KİTABINI ÇIKARDI
Tireli emekli edebiyat öğretmeni ve yazar Cüneyt Tanyeri “Elveda Sevdam” adlı kitabını okuyucularıyla buluşturdu. Yaklaşık 20 gün önce Platform Kültür Sanat Yayınevi’nden çıkan kitap yoğun ilgi gördü.
Gazetemizde de uzun zamandır köşe yazıları yazan Tanyeri, yeni yayımlanan kitabıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu:
“Elveda Sevdam benim 15. kitabım, bu 15 kitaptan 13 tanesi alanım olan Edebiyatla ilgili. Milli Eğitim’de çalıştığım dönemlerde lise ve ortaokul öğrencileri için kaynak kitaplar yazmıştım, onlar yayınlandı ancak daha sonra müfredat değiştikten sonra kaynak kitap yazmayı bıraktım. 2017 yılında “Ayvayı Yedik” isimli mizah kitabım yayımlandı. Emekli olduktan sonra memleketim olan Tire’ye geldim. Elveda Sevdam adlı romanı da Tire’de yazdım.
KİTABIM EDİTÖRLER TARAFINDAN İNCELENDİ VE YAYIMLANMAYA DEĞER GÖRÜLDÜ
Elveda Sevdam, İstanbul Platform Kültür Sanat Yayınevi’nin editörleri tarafından incelendi ve yayınevi de bu kitaba yatırım yaptı. Ben hayatım boyunca hep şunu düşünmüştüm “Telifli kitap yazmak…” Günümüzde insanlar belli bir ücret karşılığında kitap bastırabiliyorlar fakat bunun adı yazarlık olmuyor. Bu nedenle çok küçük bile olsa mutlaka telif ücreti alınmalı. Yani bir kişinin kendine yazar diyebilmesi için gönderdiği dosya, editörden geçmeli, yayınevi yatırım yapmalı ve telif ücreti ödemeli. Telif ücretinin ne kadar olduğunun hiçbir önemi yok benim için, uzun zamandır hayal ettiğim şeyi başardım. “Elveda Sevdam” Platform Kültür Sanat Editörleri tarafından yayınlanmaya değer bulundu.
ELVEDA SEVDAM BİR TARİH KİTABI DEĞİL, TARİHİ ROMANDIR
Elveda Sevdam 1909 ve 1915 yılları arasında Hasta Adam Osmanlı’nın Panoramasını bir aşk öyküsü eşliğinde anlatıyor fakat bu bir tarih kitabı değil, bir roman, dolayısıyla edebiyat ürünü. Bu kitabı okurken okurda, periyodik bir süreçte tarihi olayları tek tek öğreneceğiz düşüncesi oluşmamalıdır.
Elveda Sevdam’da birçok konuyu ele aldım. Tire’nin Eğridere köyünden Cezmi isminde bir Teğmen’in yine Eğridere köyünün o zamanki muhtarının kızı Ayşe’yle olan aşkından yola çıkarak bu dönemi anlatmaya çalıştım, aslında gizli gizli Mustafa Kemal’in ayak seslerini duyurmaya çalıştım.
Bu kitapta 31 Mart olaylarının öyküsünü de bulabilirsiniz. Osmanlı’nın geri kalmışlığını, yoksulluğunu görebiliriz ama yoksulluk çekerken şatafatlı yaşantısından da vazgeçmediğini şaşkınlık içinde gözlemleriz. İlk Tayyare Cemiyeti’nin kuruluşunu, İlk uçakların Osmanlı’ya nasıl geldiğini öğrenebiliriz. Hatta Mustafa Kemal’in Fransa’da yapılan Picardie Manevraları’nda kendisine önerilen uçağa binmeyerek, o uçağın düşmesi sonucu nasıl hayatta kaldığını, bir anlamda Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurtulduğunu görebiliriz.
Mustafa Kemal’in çocukluk aşkını da öğrendiğimiz romanda Sultan Reşat’ın Cülus Yıldönümü Törenleri’nde Teğmen Cezmi’nin uçağı düşer ve bir ayağı sakatlanır. Sakat ayağı kesmek zorunda kalırlar. Cezmi bu sakat ayakla Çanakkale Savaşı’nın
başlangıcında -başka pilot olmadığı için- Nusrat Mayın Gemisi’nin mayın dökebilmesi amacıyla düşman devriye gemisine kamikaze ile saldırışını görebiliriz.
KİTABI YAKLAŞIK BİR YILDA TAMAMLADIM
11 Kasım 2018’de emekli oldum 12 Kasım’da bu kitabı yazmaya başladım. Yaklaşık bir yılda bitirdim. Günümüzde derler ki, ‘Ben kalemi alırım, kitabı yazarım.’ Bu doğru bir düşünce değil. Ben yazı makinesi gibi yazamam. Örneğin yazdığım bu roman tarihsel bir roman olduğu için bir takım bilgilere ihtiyacım vardı ve bu nedenle okuma süreci kitabın yazma süresinin uzamasına neden oldu. Mustafa Kemal’in hatıraları, o dönemdeki kişilerin hatıraları… Tüm bunları okumak zorunda kaldım. Kitap 3 Eylül’de bitti ve hemen yayınevlerine gönderdim. Üç aylık bir bekleme süreci oldu. Aralık ayında 182 sayfalık kitabım çıktı.
YENİ PROJELER YOLDA
Önümüzdeki günlerde atanamayan öğretmenler için de bir kitabım yayınlanacak. Dosya bitti üzerinde son çalışmalarımı yapıyorum. Tahmin ediyorum birkaç ay içerisinde “Yalnız Değilsin” adlı öykü kitabım çıkacak.
BELEDİYE YETKİLİLERİNDEN TİRELİ YAZARLAR OLARAK BİR iSTEĞİMİZ VAR
Kitap okumak bizim geleceğimizdir, okumaya önem verelim. Özellikle Kültür sanat faaliyetlerinin yapılabileceği küçük bir yere ihtiyacımız var. Parklar, bahçeler unutulur ama kültür unutulmaz. 1000 yıl öncesinin kitapları okunuyor fakat 1000 yıl önce hangi park vardır, nasıldır hatırlamıyoruz. Belediyeden ve diğer yetkililerden özellikle bunu rica ediyoruz.”
CÜNEYT TANYERİ KİMDİR?
Cüneyt Tanyeri, 9 Ekim 1965’te Denizli/Çivril’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İzmir/Tire’de tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünde yüksek öğrenimine başladı (1983). Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat dergilerinde yer aldı. 1. Doğu Karadeniz Kitap Fuarı’nın düzenlemesinde öncülerden biri oldu. Bu sayede Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz gibi Türk edebiyatının önemli isimleriyle tanışıp edebiyat sohbetleri yapma fırsatı buldu. Mezuniyeti sonrasında Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. Alanı üzerine yazdığı on dört kitabı yayımlandı (2002-2006). Talim Terbiye Kurulu Ders Kitapları İnceleme Komisyonu’na seçildi (2010). Manisa/Turgutlu yıllarında bir edebiyat dergisi çıkarmaya karar verdi. Tayfun Talipoğlu’nun da öncüleri arasında yer aldığı Kasabadan Esinti dergisini yayımlayarak yazı işleri sorumluluğunu üstlendi (2013). Hâlen bu görevini sürdürmektedir. Birçok yazarın editörlüğünü yapmıştır. “Şimdi Ayvayı Yedik” adlı bir öykü kitabı da bulunan Tanyeri, emekli olduktan sonra İzmir/Tire’ye yerleşti (2018). Evli ve iki çocuk babasıdır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.