Tireli incir üreticisi hasattan oldukça umutlu
Tireli incir üreticisi hasattan oldukça umutlu
Tirenin dağlarında ve ovalarında yetişen dünyanın en kaliteli incirlerinin hasadı yakında başlıyor. Sorunsuz bir dönemi geride bırakacak olan üretici, mahsulden yüksek kalite ve verim bekliyor.
Dünyanın en kaliteli incirlerinin üretildiği Tire’de incir üreticileri, yaş incirde başlayan, kuru incirde ise yakında başlayacak olan hasat döneminden oldukça umutlu. Bu sene, hastalık ve zararlı noktasında şuana kadar hiçbir sorun yaşamayan Tireli incir üreticileri, yüksek verim ve fiyat bekliyor.
KURU İNCİR ÜRETİMİ 1 AY SONRA
İncir tarımının yoğun şekilde yapıldığı kırsal mahallelerin başında gelen ve kaliteli-lezzetli incirleri ile adını duyuran Başköy Muhtarı Salih Gülmez, ‘incir üreticilerinin yeni hasat sezonunu dört gözle beklediğini’ ifade etti. Yaş incirin yaklaşık 1 hafta kadara önce toplanmaya başladığını belirten Salih Gülmez, Başköy’deki üreticilerin büyük çoğunlukla kuru incir üretimi yaptığını, bunun hasadının da 1 aya kadar başlayacağını söyledi.
TİRE GENELİNDE 20 BİN TON, BAŞKÖY’DE 1,5 TON CİVARI İNCİR ÜRETİMİ
Tire genelinde 20 bin ton civarında ortalama yıllık incir üretimi yapıldığını ifade eden Muhtar Gülmez, Başköy’ün Tire’deki 61 köy içerisinde üretim noktasında birinci sırada olduğunu belirtti. Gülmez, “Başköy’de yıllık 1500-1600 bin ton civarında incir üretilmekte. Köyümüzde tek başına 40 ton mahsul alan üreticilerimiz var” dedi.
BU SENE; ‘GÜNEŞ YAKMASI’, ‘KIRMIZI ÖRÜMCEK’, ‘KANLI BASRA’ OLMADI
Bu yüksek kalite ve verim beklediklerini ifade eden Gülmez, “Bu sene incirlerimizde; ‘güneş yakması’, ‘kırmızı örümcek’, ‘kanlıbasra’ gibi hastalık ve zararlı olumsuzlukları hemen hemen hiç yaşanmadı. Bu da verimin ve kalitenin yüksek olacağı anlamına gelir. Bu olumlu tarım süreci, üreticiyi de memnun edecek umudundayız.” dedi.
‘SÜZME İNCİR’ 20 TL, ‘HURDA İNCİR’ 1,5 TL
Kuru incir hasat ve üretim döneminin 1 ay kadar sonra başlayacağını, Eylül ayının ilk günlerinde başlayan sürecin Ekim ayının 15’si 20’sine kadar süreceğini belirten Gülmez, incir fiyatları hakkındaki beklentilerini de paylaştı. Salih Gülmez, “En iyi incir olan bizim ‘süzme’ diye tabir ettiğimiz incirin kilosunun 20 TL, ‘birinci mal’ dediğimiz incirin 11-12 TL, ‘ikinci mal’ yada ‘naturel’ dediğimiz incirin 5-6 TL, en düşük kalite olan ‘hurda’ incirin ise 1,5 TL civarında olması gerekiyor. İşin açıkçası bizim beklentimiz bu fiyatların biraz daha üstü” şeklinde konuştu.
KOOPERATİF ÇATISI ALTINDA ‘GÜÇ BİRLİĞİ’ YAPMA ÇALIŞMALARI
İncir denildiğinde ilk olarak Aydın’ın akla geldiğini, fakat Tire’nin incir kalitesi noktasında en iyi seviyede olduğunu ifade ve iddia eden Muhtar Salih Gülmez, Başköy ve hatta çevre köylerdeki üreticiler olarak bir kooperatif kurarak bu çatı altında birleşme kararı aldıklarını ve bu yönde çalışmalarının olduğunu söyledi. Gülmez, “Dünyanın en kaliteli incirlerini yetiştiren üreticilerimiz, köylümüzün daha çok kazanması için güç birliği yapması gerekiyor. Öteki türlü biz üretiyoruz, aracı olan tüccarlar ve komisyoncular, büyük şirketler kazanıyor” dedi.
İNCİRDE DÜNYANIN EN ÖNEMLİ İHRACATÇISIYIZ
Dünyanın en önemli incir üreticisi ve ihracatçısı ülkelerinden biri olarak Türkiye’nin bu yılki incir ihracatının 55-60 bin ton civarında olmasını beklediklerini, bu rakamın içinde Tire’nin hatırı sayılır bir noktada olduğunu söyleyen Gülmez, incir üreticilerin destek almadığını belirterek, Devletin incir üreticisini hak ettiği şekilde desteklemesini beklediklerini ifade etti. Gülmez, “Kur’an da bile adından bahsedilen dünyanın en muhteşem gıda ürünlerinden, meyvelerinden biri olan incirin ve dolayısıyla incir üreticisinin değerini daha iyi bilmeli ve elimizdeki incir ağaçlarını ve bahçelerini korumalıyız. Bu noktada devletimizi de her an yanımızda görmek istiyoruz.” sözleriyle beklentilerini açıkladı.
HABER: Kamuran KIZILBOĞA
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.