Tireli ziraatçıların favorisi slajlık mısır
Tireli ziraatçıların favorisi slajlık mısır
İncir hasadının devam ettiği şu günlerde, verimli Küçük Menderes Havzasının ortasında yer alan Tire topraklarındaki tarımsal faaliyetleri kısaca değerlendiren ve bölgemizdeki ziraatçıların yaşadığı sorunları paylaşan ire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, hayvancılığın hızla geliştiği bölgemizde, tarımsal üretimin şekillenmesinde buna göre gerçekleştiğini belirtti.
İbişoğlu, son yıllarda bölgemizde ve Tire’de üretim hacmi çok artan silajlık mısır tarımının Tire’de birinci sıraya çıktığını söyledi. Hayvanların beslenmesinde kullanılan slajlık mısır tarımında öncü konumuna gelen Tire’de; karpuz, kavun, zeytin, incir, şeftali, kestane, ceviz, patates, domates gibi ürünlerin daha sonra geldiğini söyledi.
“İNCİR ÜRETİCİSİ AZ SABRETSE DAHA ÇOK KAZANIR”
Aydın bölgesi ile birlikte Türkiye’nin ve dünyanın en önemli incir tarımı merkezlerinden birinde bulunduğumuzu söyleyen İbişoğlu, şu sıralar sürmekte olan incir hasadını göz önünde bulundurarak incir ziraatçısına yönelik olarak şunları söyledi: “Bu dönemde incir hasadı başlıyor. Üretici incirleri hasat ettiği ürünü ihtiyacı olduğu kadarını satmasını geri kalanını depolaması gerektiğini söylüyoruz. En fazla kuru incir üretimi bu bölgede yapılıyor. Ürünlerin % 90’ı ihracata gidiyor. Üretici malı hemen satmaya mail olmaması lazım. Bu her üründe böyledir hasat döneminde bir gevşeme olur, zaman içinde fiyatlar artar. İncirde Avrupa’ya ve Çin’e şuan ihracat giderek artma eğilimi gösteriyor.”
“YER ALTI SUYU GÜNDEN GÜNE AZALIYOR !”
Bölgemizdeki ziraatçı ve köylü vatandaşların yaşadığı önemli sorunları sıralayan İbişoğlu, yer altı su kaynaklarının hızla azalmasının altını çizdi ve şunları belirtti: “Hayvancılığa dayalı tarımsal üretimlerde yeraltı suyu kullanılıyor bu yüzden yer altı suları günden güne azalıyor. Bu konuda da planlanan göletlerin biran evvel yapılması çok önemli. Tarım sektörü stratejik bir sektör tarım ürünleri her gün tüketilmek zorunda. Tarım sektörüne geleceğin sektöründe diyebiliriz. Üretim maliyetleri artıyor buda çiftçinin belini büküyor. İşçi maliyetleri her geçen gün artmakta. Gübre ve yemde kaldırılan ÖTV çiftçiye yansımadı. Enerji maliyetleri çok yüksek.”
İBİŞOĞLU MALİYETLERİN YÜKSEKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Çiftçinin ve hayvan sahiplerinin girdi noktasında da sıkıntıları olduğunu söyleyen İbişoğlu, maliyetlerin bel büktüğünü söyledi ve “Süt fiyatları 3 yıldır değişmiyor. 1.15 TL fiyatında. Süt üretimin artmasıyla bu konuda yeni bir kriz çıkabilir. Kayıp kaçak konusunda bölgesel fiyat belirlenmesini talep ediyoruz. Belli bölgelerde kayıp kaçak bedeli fazla. Bizim bölgemizde kayıp kaçak oranı düşükse bizim enerjiyi daha ucuz kullanmamız lazım. Bölgemizde genel anlamda silajı ve mısır üretimi hayvancılığa bağlı olaraktan yaygın olarak yapılmakta.” dedi.
HABER: Yiğit SOYLU
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.