Tirenin arkeolojik tarihi göz kamaştırdı
Tirenin arkeolojik tarihi göz kamaştırdı
Arkeoloji koleksiyoncuları Esra- Kemal Uğurbil çiftinin Kent Müzesinde açtığı Tire yöresine ait Batı Anadolu Neolotik ve Erken Tunç Çağı eserleri sergisi beğeni topladı.
Tire ilçesi 6 ay süreyle muhteşem bir sergiye ev sahipliği yapacak. Resmi arkeoloji koleksiyoncuları Esra- Kemal Uğurbil çiftinin Kent Müzesi’nde açtığı Tire yöresine ait Batı Anadolu ‘Neolitik’ ve ‘Erken Tunç Çağı’ eserleri sergisi beğeni topladı. Açılış kurdelesini, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve Esra- Kemal Uğurbil çiftinin kestiği sergi izleyenlerden tam not aldı. Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire’nin zengin tarihi değerleri ile ön plana çıktığını hatırlatarak, serginin sahibi İzmir’de yaşayan Jinekolog Kemal Uğurbil’e teşekür etti.
AÇILIŞA ÇOK SAYIDA KONUK KATILDI
Sergi açılışına katılan çok sayıda konuk arasında; kolleksiyoner çift Esra ve Kemal Uğurbil, Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve eşi Yüksel Çiçek, CHP İlçe Başkanı Şenol Sardoğan, Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler, Belediye Meclis üyesi CHP’li Ahmet Küçükler ve Sezer Konursay, CHP milletvekili aday adayı Ülkümen Rodoplu, Necip Paşa Kütüphanesi Müdürü Ali İhsan Yıldırım gibi isimler yer aldı. Müze Müdürü Edip Adanalı ve Müze Arkeoloğu Gülçin Bilici, ev sahibi hasebiyle konukları ile yakından ilgilendiler.
“MEVCUT MÜZE, BİRİKEN ESERLERE YETMEZ OLDU”
Tayfur Çiçek, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kısa zamanda böyle bir Kent Müzesi oluşmasında Müze Müdürü Edip Adanalı ve Müze’deki öteki görevli çalışan arkadaşların emekleri büyüktür. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir Kent Müzesi oluşturduk. Size bu müzenin Türkiye’deki kent müzeleri arasında en iyi müzelerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Müzemize halkımızda ellerinde bulunan tarihi ve kültürel eserleri vererek destek oldular. Bizim tahminlerimizin üstünde destek geldi. Bugün artık müze bize yetmiyor. Depolar dolusu sergileyemediğimiz eserler var. Hemen yanı başımızda bulunan Hükümet Konağı olarak kullanılan binayı da istedik. Bunun için gerekli çalışmaları başlattık. Eğer bina Belediye’ye devredilirse, burayı da gerekli restorasyon işleminden sonra müze yapmayı düşünüyoruz.
Tire her ne kadar Selçuk gibi tam bir açık hava müzesi durumunda bir kentin yanında asıl hak ettiği değeri göremese de bölgemiz; Frigya, Lidya, İyon, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Beylikler, Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi eser ve yapıya sahiptir. Yer üstünde olanların dışında, yer altında da birçokları hala gün yüzüne çıkmayı beklemektedir.”
DEVAMLILIK SAĞLANACAK
25 yıldır kayıtlı olarak resmi koleksiyonculuk yaptığı ifade eden Kemal Uğurbil ise; “Tire doğumlu olduğum için böylesine kapsamlı bir sergiyi ilk önce ilçemde açmak istedim. Eşimle birlikte, Tire ve civarındaki Neolitik, Yunan, Roma ve Bizans eserlerini toplayarak, toplam 700 parçalık özel bir koleksiyonun sahibi oldum. Eserlerin tümü İzmir Arkeoloji Müzesi’ne kayıtlı. Bazıları dünyaca ünlü müzelerde sergileniyor. Buradaki 145 parça seçme tarihi eseri belli bir süre sonra yenileriyle değiştirerek, serginin devamlılığını sağlayacağız” diye konuştu. Sergilenen eserler arasında, M.Ö 3000 ve öncesi ile Bizans dönemine kadar yer altından çıkarılan zengin arkeolojik objeler yer alıyor.
HABER: KAMURAN KIZILBOĞA
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.