Tarla okulunda son eğitim konusu mısır oldu
Tarla okulunda son eğitim konusu mısır oldu
Entegre mücadele kapsamında düzenlenecek olan Çiftçi Tarla Okulları Tirede ilk kez Mısır ürününde Halkapınar Mahallesinde gerçekleştirildi. Proje kapsamındaki mısır ürünü üzerine ilk kez verilen ders, İzmir İl müdürlüğü ve Tire İlçe Müdürlüğü teknik personellerinin katılımı ile Halkapınarda gerçekleştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tire İlçe Müdürlüğü’nün geçen sene itibariyle uygulamaya koyduğu Çiftçi Tarla Okulları, ilk ürün mısırların gelişimi ile başladı. Çiftçilerin bilinçlenmesi, aydınlanması, zararlılarla ve hastalıklarla mücadele etmesi için hayata geçirilecek olan Çiftçi Tarla Okulları Projesi, ürün kalitesini arttırdığı gibi çiftçilerin yetiştirdikleri ürünler hakkında bilinçlenmesini de sağlayacak. Tire’de ilk kez bu yıl başlamış olan Entegre Mücadele kapsamında, projeye dahil olan çiftçilere gruplar halinde eğitimler verilecek.
İLK DERS HALKAPINAR’DA VERİLDİ
Tarla Okulu Projesi ile çiftçileri kendi tarlasının uzmanı yapmak ve yönetim becerilerini geliştirmek amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda başlanan eğitimlerin ilk toplantısında Çiftçi Tarla Okulu ile entegre mücadele, üretici kayıt defteri, mısır hastalık ve zararlıları, ürün kimliklendirme ve bitki koruma ürünü kullanımında reçetenin önemi üzerinde duruldu. Entegre Mücadele kapsamında yapılacak olan bu uygulama ile çiftçilere tarlada dersler verilecek. Projede, farklı zamanlarda farklı çiftçilerin tarlasında toplanıp dersler işlenecek. Eğitimlerin büyük ölçüde fayda sağlayacağını belirten yetkililer, ‘entegre mücadele’ dahil olan çiftçilerin ilaç kalıntısız ürün konusunda daha bilinçli olacaklarını kaydettiler. 5′er kişilik gruplar halinde verilecek eğitimler, İlçe Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Bahar Çaylak tarafından gerçekleştirilecek.
ÇİFTÇİ TARLASININ UZMANI OLACAK
Çiftçi Tarla Okulu Projesi ile çiftçileri kendi tarlasının uzmanı yaparak yönetim becerilerini geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Bahar Çaylak, “Bu eğitimlerde Entegre mücadele yönetimlerini, üretici kayıt defteri, ürün kimliklendirme ve bitki koruma ürünü kullanımında reçetenin önemi üzerinde durulacak. Eğitim toplantıları, belirlenen program çerçevesinde devam edecektir. Entegre mücadele kapsamında çiftçimize tarlada çeşitli dersler veriyoruz. Bu derslerde çiftçilerimizle istişare yaparak eğitimleri devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
ÜRETİM İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ EĞİTİM VERİLECEK
Entegre Mücadele kapsamındaki Mısır üreticilerinin eğitim göreceği proje, üretim sezonunun sonuna kadar devam edecek. Gübrelemeden ilaçlamaya, hastalıklardan zararlılara kadar üretim ile ilgili her türlü bilgi çiftçilere aktarılacak. Çiftçiler arasında da bilgi alışverişinde bulunulacak. Sohbet havasında geçecek olan eğitimlerden çiftçiler de bir hayli memnun. Üretimdeki verimliliği ve kaliteyi arttırmayı, çiftçiyi kendi tarlasının uzmanı haline getirmeyi ve üreticiyi bilinçlendirmeyi amaçlayan projenin ilk eğitimi Halkapınar’da verildi. Daha sonra belirli dönemlerde de o grupta yer alan diğer çiftçilerimizin tarlasında toplanılarak eğitim verilecek.
HABER: BÜYÜK TİRE HABER MERKEZİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.