'CUMHURİYET MEYDANINDAKİ İŞGALE SON VERİLMESİNDEN MUTLULUK DUYUYORUZ'
'CUMHURİYET MEYDANINDAKİ İŞGALE SON VERİLMESİNDEN MUTLULUK DUYUYORUZ'
Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, “Cumhuriyet Meydanındaki İşgale Son Verilmesinden Mutluluk Duyuyoruz”
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran'ın Tire Cumhuryiyet Meydanındaki Burger King binasının ortadan kaldırılarak, alanın yeniden şehir meydanı olarak düzenleneceğini açıklaması üzerine, karardan büyük bir mutluluk duyduklarını söyleyen Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, "Bu karar ilçemizin merkezinde yer alan tarihi öneme sahip Cumhuriyet Meydanında, uzun yıllardır Cumhuriyetin temellerine ve değerlerine karşı yapılan büyük bir ayıba son verileceğini göstermektedir. Bu karar 20 yılı aşkın süredir kent hafızamızda yapılan işgal ve zulüm girişimlerine nihayet son verileceği anlamına gelmektedir. Böylesine güzel bir haberi şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde duymak ayrı bir mutluluk oldu. Belediye Başkanımız sayın Salih Atakan Duran’ı bu doğru ve haklı kararından dolayı kutluyor, derneğimiz adına teşekkür ediyorum. Bu vesileyle emperyalist işgalcileri Akdenize doğru mutlak sonlarına sürdüğümüz gün olan 4 Eylül 1922 Tire’nin 88. kurtuluş ve bağımsızlık gününü kutluyorum. "dedi.
CUMHURİYET MEYDANI ŞEHRİMİZİN ONURU, KALBİ, SİMGESİ VE KİMLİĞİDİR
Tire Cumhuriyet Meydanının yapımına 1930 yılında yokluk ve zorluklar içinde başlandığını hatırlatan Seyfullah Ayvalı, "Bu meydan, işgalin ardından kurulan devletimizin heyecanı ve bağımsızlığımızın onuruyla Cumhuriyet döneminde ilçemizde gerçekleştirilen ilk kent planlamalarından birini temsil etmektedir. Milli Mücadelemizin kazanılmasının ardından, işgal döneminin kötü hatıralarını silmek isteyen şehrimizin, daha önce Yanıkkonak bölgesindeKİ kent merkezini ve kamu binalarını bu günkü Cumhuriyet Meydanına taşıyarak başlattığı yeni kent yapılanması, o günlerden bu yana, ilçemizin gelişiminin, imar planının ve sosyal yaşantısının temelini oluşturmaktadır. O yıllardaki idarecilerimiz, halkımızın da katılımıyla ilk iş olarak, bu gün hâlâ kullanmakta olduğumuz daire şeklindeki kent merkezi kavşağını inşa ederek, ortasında da harika bir meydan oluşturmuşlar. O günün şartlarında yarım daire şeklindeki estetik bir havuz ve ağaçlandırma çalışmaları ile düzenlenen bu meydanın ismini de Cumhuriyet meydanı koymuşlar. Daha sonra 1933 yılında Hükümet Konağının da tamamlanması ile birlikte diğer kamu binaları da yavaş yavaş bu meydana taşınarak, meydanımız tam bir kent merkezi ve meydanı özelliği kazanmıştır. Biz Tireliler için bu meydan, Kuvayı Milliye ile başlayan Türk Milletinin yeniden uyanışının şehrimize yansıması olarak anlam kazanmıştır. Atatürk'ün anıt heykelinin de bulunduğu bu meydana, 1953 yılında yapılan Kurtuluş Anıtı ile birlikte, Tire Cumhuriyet meydanı şehrimizin onuru, kalbi, simgesi ve kimliği konumuna gelmişti. O gün bu gündür şehrimizin en önemli mekanı ve devlet millet bütünleşmesinin buluşma noktası olarak kullanılan bu meydanın inşaatında, yokluk ve imkansızlık içerisindeki halkımız, ellerindeki kürek ve çapalarla devletiyle işbirliği yaparak gönüllü olarak çalışmışlardı. Onlar bu bakımdan bu tarihsel mekanla özdeşleşen milli birliğin kutlu mimarlarıdır. Merak edenler o yıllarda çekilen fotoğraflarda canla başla çalışan dedelerimizin bizlere bıraktığı değerlerin hangi emeklerle kazanıldığını açıklıkla görebilirler. Tanrı hepsinden razı olsun" dedi.
CUMHURİYET MEYDANI ONURLU BİR YAŞAMI PAYLAŞMAKTI
Tire Cumhuriyet Meydanının on yıllar boyunca küçük bir çay bahçesi ve buluşma adresi olarak Tirelilere hizmet verdiğini sözlerine ekleyen Ayvalı, "o yıllar elbette ki, çok güzeldi. Büyük ağaçlar altında demli çaylarını yudumlayan, mis gibi kokan yerli üretim Sütsan Dondurmalarını yiyen Tireliler, birbirleri ile buluşur, hasret giderirlerdi. Tüm resmi törenlerin yapıldığı, kurtuluş günlerinin kutlandığı bu meydan, halkımız için adeta Atatürk'ün izinde olmak, kurtuluş anıtının gölgesinde onurlu bir yaşamı paylaşmak anlamındaydı.”şeklinde konuştu.
20 YILDIR ŞEHRİMİZİN BÖĞRÜNDE BİR HANÇER GİBİYDİ
“Ama ne yazık ki, emperyalist işgale direnişin, meydan okuyuşun sembolü olan bu meydanımızın 1990’lı yıllarda bir işletmeye kiralanması ve dokuya uymayan bir bina tesis edilmesiyle birlikte, yavaş yavaş emperyalizmin işgaline, kapitalist bir ticarethaneye ve popülist bir anlayışın vitrini haline dönüştürülmeye başlandı. Yıllar içerisinde alınan yanlış kararların ardı arkası kesilmeyince de Cumhuriyet Meydanımızın onurlu hatırasına, şehrimize kattığı kutlu anlama gölge düştü.” diyerek sözlerini sürdüren Seyfullah Ayvalı, “Şehir Meydanımızdaki onurlu hatıraları hiçe sayan ucube otel yapılanmaları yetmezmiş gibi, yapılan tesisle birlikte Cumhuriyet Meydanının Tireliler için ifade ettiği ambiyans bozulmuş oldu..Her ne kadar 2005 yılında meydanın yeniden eski haline dönüştürülmesi ile ilgili bir anket yapılmış olsa da, halkımızın o yıllarda bu ankete duyarsız kalması sonucu, bu düşünce hayata geçirilememişti. Cumhuriyet meydanımıza ve ifade ettiği anlamlara en büyük saygısızlık ve vefasızlık ise 2015 yılında yapılmıştı. Buradaki binayı Amerikan emperyalizminin en ünlü fast food markalarından birine kiralayan o günkü belediye yönetimi, almış olduğu bu kararla, bardağı taşıran son damla olarak Atatürk’ün manevi huzuruna en büyük hakaretlerden birisi olarak tarihe geçmişti. 2015 yılında bir köşe yazısıyla yerel basında bu konuyu ve eleştirilerimi dile getirmiştim. Yazımda şehrimize ve Cumhuriyet Meydanının ifade ettiği değerlere ihanet edildiğini, şehrimizin böğrüne bir hançer saplandığını ve bu yanlış karardan dönülmesi gerektiğini dile getirmiştim. Atatürk anıtının hemen arkasında Burger King gibi emperyalist bir ürünün tabelasıyla hafıza ve görüntü kirliliği oluşturulduğunu yazmıştım. Atatürk’ün ve milli mücadelemizin manevi hatırasına yapılan bu saygısızlığın yanı sıra, kiracı işletmenin orada bulunan tarihi yarım havuzun üzerini kapatarak suç işlediğini kamuoyuyla paylaşmıştım. Ama o zamanki belediye başkanı sayın Tayfur Çiçek’in taraftarları neredeyse beni linç etmeye kalkışmışlardı. Bu nedenledir ki, 2015 yılında yazmış olduğum yazıdaki isyanımın yıllar sonra dikkate alınması ve Cumhuriyet Meydanımızın tekrar eski haline getirilecek olması, beni ve derneğimizi herkesten fazla memnun etti. Belediye başkanımız Salih Atakan Duran’ı 20 yılı aşkındır şehrimizin böğründeki bu hançeri ve emperyalist işgali ortadan kaldırmaya karar verdiği için bir kez daha kutluyorum.”dedi.
CUMHURİYET MEYDANININ TARİHSEL ÖZELLİKLERİ KORUNMALI
Tire Cumhuriyet Meydanında aslına uygun yapılacak düzenlemelerde, özellikle o alan içindeki yarım havuzun modernize edilmeksizin orijinal özellikleriyle açığa çıkarılmasının oldukça önemli bir ayrıntı olduğunu sözlerine ekleyen Ayvalı, “Burada yapılacak düzenlemelerde tamamen tarihsel ve otantik ayrıntılar ele alınmalıdır. Halkımızın hatıralarını canlandıracak detaylar tekrar hayata geçirilirse harika bir iş
yapılmış olur. Bu tür mekanların hafızası olduğu için, modern ve teknolojik detaylarla niteliklerinin bozulmaması gerekiyor. Tabi elde edilecek alanın bir kısmında daha önce Tire Süt Kooperatifinin bu alan için vermiş olduğu proje teklifi yeniden revize edilerek uygulanabilir. Tire Süt kooperatifi burada otantik görünümlü reyonlarda ilçemizde yetiştirilen doğal ürünlerin satışını yapabilir. Bu yöresel ürünlerle meydanda vakit geçirmek isteyen halkımıza çay bahçesi gibi hizmet verebilir. Belediyemizin bu güzel kararını bu gibi detaylarla taçlandıracağına inanıyorum. Tire Kültür Derneği olarak bu kararın ve bu yönde yapılacak çalışmaların her zaman destekçisi olacağız. ”dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.