BREZİLYA’DA TİRE SÜT KOOPERATİFİNİ ANLATTI
BREZİLYA’DA TİRE SÜT KOOPERATİFİNİ ANLATTI
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Uğur Gönül, Brezilya'nın başkenti Brasilia'da gerçekleştirilen Gençlik Tarım Zirvesinde yapmış olduğu sunumda Süt Kooperatifi modelinden bahsetti.
Brezilya'nın başkenti Brasilia'da gerçekleşen Gençlik Tarım Zirvesinde gıda güvenliğini savunan gençler bir araya geldi. Bu yıl, 140 ülkeden 2 bin 800 kişinin başvuru yaptığı etkinlikte değerlendirme sonucu seçilen Yaşar Üniversitesi mezunu Uğur Gönül, organizasyonu anlattı. Gönül, zirveyle ilgili, "3 gün boyunca süren zirvede her gün için ayrı bir tema belirlendi ve bu temalara göre konuşmacılar davet edildi. Zirvenin ilk gününde 1970'lere kadar tarım ürünleri ithal eden ülke konumunda olan Brezilya'nın bugün dünyanın en önemli tarım ürünleri üreticisi olduğu anlatıldı. Bu kadar kısa sürede böylesine bir değişimin yaşanmasının temelinde inovasyon bulunduğu kaydedildi" dedi.
Gönül, "Zirve boyunca 20 bin 600 hektar alana kurulu soya, mısır ve pamuk üretiminin yapıldığı, dünyanın en büyük çiftliklerinden biri olan SLC Agricola Pamplona'nayı da görebilme fırsatına sahip oldum.
“SÜT KOOPERATİFİ GİBİ BAŞARILI KIRSAL KALKINMA MODELLERİNDEN ÖRNEKLER SUNDUM”
Ben ise sunumumda, Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın örnek kırsal kalkınma modeli seçilen Tire Süt Kooperatifi gibi başarılı kırsal kalkınma modellerinden örnekler sundum. Küçük ölçekli tarla sahipleri ve çiftçileri güçlü bir işbirliği ile bir araya getiren bölgesel kooperatiflerden bahsettim. Gençlerin daha iyi bir gelecek için fikirlerini ürettiği ve tartıştığı böylesi bir zirvede yer alabilmekten büyük mutluluk duydum. 2021 yılında zirveye ev sahipliği yapacak ülke Çin olarak belirlense de Türkiye'nin de bir gün, bu başarılı organizasyona ev sahipliği yapacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.