“Türkiye’nin İlk Yeraltı Su Tutma Ünitesi Su Tutmaya Başladı”

Tire’nin yağmur suları artık denize gitmeyecek, yer altında birikecek, üretici rahat edecek. Cumhur İttifakı Tire Belediye Başkan Adayı M. Selman İçelli ve AK Parti Tire İlçe Başkanı Mert Falakalı, Tire’nin Gökçen Kırsal Mahallesinde DSİ tarafından yapılan Türkiye’nin İlk Suni Yer Altı Suyunu Besleme Tesisini ziyaret etti ve yetkililerden bilgiler alarak inceleme yaptı.

 

Selman İçelli burada yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin Eğridere Çayı’nın su tutma ünitesine yönlendirilmesi talimatı ile Gökçen’de yapılan Türkiye’nin İlk Suni Yer Altı Suyunu Besleme Tesisi, ilk kez su tutmaya başladı. Hayırlı uğurlu olsun. Sayın Bakanımız Pakdemirli’ye Tire’deki çiftçimiz adına teşekkür ederim” dedi.

 

Küçük Menderes Havzasında su kaynaklarının geliştirilmesi için baraj ve göletlerde depolanamayan yüzey suyunun yapay gölet-havuz yöntemi ile yeraltı suyunu beslemesine yönelik geliştirilen proje ile Küçük Menderes Havzasının yer altı suları önemli ölçüde beslenecek.

 

YERALTISU SEVİYELERİ YÜKSELECEK

 

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi veren Başkan Adayı İçelli, “Ege Bölgesinin en önemli tarım ve su kaynaklarına sahip havzalarından biri olan Küçük Menderes Havzası 3 bin 502 km2’lik su toplama alanına sahip. Havzada yapılan hidrojeolojik etütlerle yeraltı suyundan yılda 231 milyon m3 su çekilebileceği belirlenmişti projeye başlanırken. Ancak Havzada depolanabilir baraj ve göletler ile hidrojeolojik etütlerle ortaya konan yeraltı suyu potansiyeli havzadaki 88 bin 500 hektarlık tarım arazilerinin tümünün sulama ihtiyacını karşılayamıyor. Bu proje ile artık havzada sulanmayacak yer kalmayacak yeraltı su seviyeleri yükselecek, enerji maliyetleri düşecek” dedi.

 

ELEKTRİK ENERJİSİ GİDERLERİNDE CİDDİ TASARRUF SAĞLANACAK

 

Bölgede yeraltı suyuna olan talebin her yıl arttığına dikkat çeken İçelli, “Havza yeraltı suyu seviyelerinde bölgeye göre 20-60 metreler arasında, havza genelinde ise son kırk yılda 10-30 metre arasında değişen düşümler olduğu bilgisini aldık. Su seviyelerinde yaşanan bu düşümler çiftçilerin sulama için ödedikleri enerji maliyetlerinin artmasına neden oldu. Bu proje ile yeraltına asgari 10 milyon m3 su depolanacak ve yeraltı su seviyelerinde önemli yükselimler sağlanarak çiftçilerin ödedikleri elektrik enerjisi giderlerinde ciddi tasarruf sağlanacak” dedi.