TİRE SÜT KOOPERATİFİ BÖLGE ÜRETİCİSİNE SAHİP ÇIKIYOR

Tire Süt Kooperatifi, arz fazlası olduğu dönemlerde satılamayan sütleri bölge kooperatiflerinden alarak üreticiyi koruyor. Bölge üreticilerinin kesimlik hayvanlarını alarak tesisinde işliyor, raflara sunuyor. Kooperatiflerin ürünlerini kendi marketlerinde tüketiciye sunuyor. En son teknolojik donanıma sahip makine parkıyla ekiminden biçimine kadar bölge üreticisine hizmet veriyor. Uyguladığı fiyatlandırma ile piyasayı regüle ederek üreticiyi koruyor.

Tire Süt Kooperatifi tarafından İZKA desteğiyle alınan 900.000 TL değerindeki Büyük Paket Ot Balyalama makinasından Ödemiş Kaymakçı Kooperatifi ortaklarının da faydalanmasından son derece memnuniyet duyduklarını belirten Başkan Raşit Tatlı, gelişmekte olan kooperatifler için Tire Süt Kooperatifi’nin desteğinin çok önemli olduğunu belirterek “Bölgemizdeki küçük-büyük tüm kooperatifler kendi aramızda güzel bir dayanışma sistemi kurduk. Tüm kooperatifler kendi imkanları ölçüsünde birbirinin işine koşuyor. Bu süreçte de Türkiye’nin en güçlü kooperatifi olan Tire Süt Kooperatifi bütün eksiklerimizde yardımcı olmaya çalışıyor. İzmir her konuda olduğu gibi kooperatiflerin kendi arasındaki yardımlaşmasında da öncü rol oynamaktadır” dedi.

KOOPERATİFÇİLİK DAYANIŞMA DEMEKTİR

Kooperatifçiliğin temel ilkesinin birbirini korumak olduğunu vurgulayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük şunları söyledi:

“Biz yıllardır verdiğimiz mücadele sonucunda ülke çapında güvenilir bir marka, ortaklarını koruyan bir güçlü ve örnek bir model haline geldik.

Ülke tarımının kooperatifleşme ile kalkınacağına inanıyoruz. Kooperatifleşme, ülkemiz için sadece ekonomik değil sosyal açıdan da önemlidir. Büyük çoğunluğu küçük aile işletmelerinden oluşan Anadolu çiftçisi eğer kooperatifleşmezlerse yaşamlarını sürdürebilmeleri mümkün değil. Bu tehlikeyi görerek sonuç alınmış bir model yarattık. Türkiye’nin her ilçesinde bu modelin oluşması için anlatarak tecrübelerimizi aktarıyoruz ve destekliyoruz”

Kooperatif olarak bölgede üreticiye yönelik faaliyetlerini aktaran Eskiyörük, “Çiftçim marketleri büyük maliyetlerle kurduk ancak sadece kendi yoğurdumuzu, peynirimizi değil tüm kooperatiflerin ürünlerini satıyoruz. Ürününü pazarlama gücü olmayan kooperatiflerin de tüketiciyle buluşup markalaşması için imkan sağlıyoruz. Kendi üreticimizin kesimlik hayvanını piyasa şartlarının üzerinde peşin ödemeyle alıp nasıl değerlendiriyorsak aynı imkânları diğer ilçelerdeki kooperatiflerin ortağı üreticilerimize de sunuyoruz.

Akaryakıt istasyonumuzda sürekli olarak indirim uyguladığımızdan diğer istasyonlar da rekabet etmek için fiyatları aşağıya çekiyor, üreticinin en önemli maliyeti olan akaryakıt konusunda piyasayı regüle ediyoruz. İzmir’de 12 yıldır hiç sorunsuz başarıyla yürüttüğümüz süt projesini uygulamak üzere İstanbul’a gittik, deneyimlerimizi aktararak projeyi hayata geçirdik. Projeyi uygulayan veya uygulamayı düşünen diğer illere de destek oluyoruz” dedi.