Tire Orman Şefliği Yangınlar Konusunda Uyardı

Tüm yurdu etkisi altına alan sıcak hava dalgası, Tire’de de artık iyiden iyiye hissedilmeye başlandı. Yaz sıcaklıkların arttığı şu günlerde Tire Orman İşletme Şefi Durmuş İlker Şahin, yangınlar konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak şöyle konuştu: “Bizim aslında en büyük sıkıntımız bahçe temizliklerinin yaz dönemlerinde yapılmaması. Vatandaşlarımızın piknik yaptıkları zaman ateşlerini söndürmemeleri, sigara izmaritlerini yol kenarına atmaları. Yangınlar çoğunlukla yol kenarlarında çıkıyor bu anlamda biz vatandaşlarımızın daha çok bilinçlenmelerini istiyoruz.”

 

“ALO 177 Orman Yangın Hattını Arasınlar”

 

Vatandaşların çevrelerinde gördükleri yangınlarda vakit kaybetmeden ihbar hattını aramalarını söyleyen Şahin, “Vatandaşlarımız herhangi bir yangın gördüklerinde duman gördüklerinde ALO 177 Orman yangın hattını aramalarını istiyoruz. Bizler teşkilat olarak yangın konusunda hazırlıklıyız. Bu sadece teşkilatla ilgili değil, vatandaşlarımızın da bilinçli olmasıyla birlikte bu süreci yangınsız atlatmak istiyoruz. Mehmetler Mahallesi’nde bir adet yangın ekibimiz var. 1 su tankerimiz, 1 arazöz, 1 tane de ilk müdahale aracımız var. 12 personel, bir tane yağ basan kulemiz var şuan Tire Bölgesi olarak ekibimiz yeterli durumda” dedi.

 

“Uyarılar Dikkate Alınmalı”

 

Yaz aylarıyla birlikte yangın sezonunun başladığını belirten Durmuş İlker Şahin, “Biz Mayıs ayı dediğimiz andan itibaren yangın sezonu başlamış demektir. Ancak son zamanlarda yaşanan mevsimsel değişikler sebebiyle Mayıs ve Kasım ayı dâhil olmak üzere bizim yangın sezonudur. Yangın sezonu dediğimiz artan sıcaklıklardan kaynaklı yangınların çıktığı dönem aralığını kapsamaktadır.Kanuna göre ormana 4 km kala ateş yakmak yasaktır. Mesire alanları dışarısında uygun olmayan yerlerde ateş yakılmamasını ve çevrede bulunan uyarı yazılarını dikkate almalarını tavsiye ediyoruz. ”dedi

 

“Yangın Olağanüstü Hal Demektir”

 

Yangınların olağanüstü hal olduğunu söyleyen Şahin sözlerini şöyle sürdürdü “Yangın demek olağanüstü hal demektir. Bu nedenle Belediye ve Orman diye ayrım yapmıyoruz topyekun yardımlaşmaya çalışıyoruz. Koordinasyon bu anlamda çok önem teşkil etmektedir. Yangın alanında çok yüksek sıcaklıklarla karşılaştığımız için en iyi kararı vermek ve uygulamak zorundayız. Bu sebeple sahada olan ekiplerin uyum içerisinde çalışması çok büyük önem arz etmektedir.”

 

"Yangınlar Tüm Ekosisteme Zarar Veriyor”

 

Çıkan yangınların sadece bulunan ortama değil tüm ekosisteme zarar verdiğini söyleyen Şahin, “Yangını kimse istemez. Bunun en büyük zararı ekosisteme oluyor. İnsan sağlığına zararı oluyor, içerisindeki hayvanlara zarar veriyor. Nadir bulunan ağaçlar, bitkiler maalesef yangınlarda yok oluyor. Ortaya çıkan bir yangın en küçük hayvandan, bitkiden insana kadar büyük yıkıma zarara uğratıyor.

 

Yanan bölgeleri bir yıl boyunca takip ediyoruz. Buraların doğal yollarla tekrardan eski haline döndürülmesi yapılmaya çalışılır. Doğal yollarla çözüme kavuşturulamazsa doğayı taklit ederek suni yöntemlerle ağaçlandırma çalışmaları yapılır” diyerek sözlerini noktaladı.