RESSAM SEHA GİDEL, TİRE’DEN YANSIMALAR’IN KAPAĞINDA YÂD EDİLDİ
Tire Belediyesi tarafından 2016 yılından bu yana yayınlanan Tire’nin tek tarih kültür dergisi Tire’den Yansımalar’ın 13. Sayısının kapağında 2 hafta önce aramızdan ayrılan, Ressam ve öğretmen Seha Gidel yâd edildi.
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire’nin farklı medeniyetleri bünyesinde mezc etmiş ve bu medeniyetlerin somut ve somut olmayan miraslarını günümüze kadar taşıyabilmiş önemli ve bereketli bir şehir olduğuna dikkat çekerek, “Türk hâkimiyeti öncesi ve sonrasına ait pek çok tarihi yapının bulunduğu şehrimiz aynı zamanda zengin bir folklorik yapının da Batı Anadolu’daki temsilcisi konumundadır. Bu bağlamda omuzlarımızdaki en temel sorumluluklardan biri de Tire için kalıcı bir kent hafızası oluşturmak ve yerel tarihimiz ile kültürel motiflerimizi gelecek nesillere, doğru bir şekilde taşımaktır” dedi.
BAŞKAN DURAN, “TİRE’YE KAZANDIRMIŞ OLDUĞU KIYMETLİ ESERLERİ İÇİN MİNNETLERİMİ SUNARIM”
Derginin içeriği ile ilgili de bilgi veren Başkan Duran, “Dergimizin bu sayısında; Tunç Çağı’nda Tire’nin ahvalinden Beylikler ve Osmanlı Döneminde şekillenmeye başlayan kent kimliğine, suhtelerin Tire ve çevresindeki tedhiş faaliyetlerinden Tire üzüm üreticilerine, zehirli sıtma, yangın ve sel gibi doğal/beşeri afetlerin Tire’de yarattığı tahribattan Tire Hükümet Konağına, Tire basınından Tire’nin kadim gelenek ve göreneklerine dek farklı pek çok konu başlığı, alanında uzman isimler tarafından, siz değerli okurlar için kaleme alınmıştır. Dergimizin kapak fotoğrafında ise yayına hazırlık aşamasındayken vefatını büyük bir teessürle öğrendiğimiz Seha Gidel hocamız yer almıştır. Tire’nin bu büyük sanatçısına ve öğretmenine Allah’tan rahmet diler, Tire’ye kazandırmış olduğu kıymetli eserleri için de aziz hatırasına saygı ve minnetlerimi sunarım” dedi.
TİRE İLE İLGİLİ İLGİNİZİ ÇEKECEK MAKALELER
Yeni sayıda Başkent Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi , Mardin Artuklu Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Polis Akademisi ve Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivinden 14 kıymetli yazarın makaleleri bulunuyor.
İşte makaleler;
1.Geç Tunç Çağı’nda Tire ve Çevresine Genel Bir Bakış / Dr. Öğr. Üyesi Barış Gür
2. Aydınoğullarından Osmanlı’ya Bir Batı Anadolu Kenti: Tire’nin Mekânsal Dönüşümü / Dr. Öğr. Üyesi Çağla Caner Yüksel
3.Medrese Öğrencilerinin Tire’de Yarattıkları Fesad: Suhte İsyanları (1559-1618) / Uzm. Ali Özçelik
4.Teamül-i Kadime İle Yeni Düzen Arasında Sıkışanlar: Tire Üzüm Üreticileri / Arş. Gör. Elif C. Nelson Keleş
5.Tire’nin Yakın Geçmişinden Bir Sayfa: 1868 Tarihli Zehirli Sıtma / Arş. Gör. Tülay Gül
6.Tire'nin Yaşadığı En Büyük Felaket: 1916 Tire Yangını / Uzm. Umut Soysal
7.Nehir Tanrısı Uyandı: Küçük Menderes Vadisi’nde Muson Yağmurları / Prof. Dr. Engin Berber
8.Tire Kazasına Yeniden Bir Hükûmet Konağı İnşâsı Hakkında Dâhiliye Nezareti Hukûk Müşavirliğinin Tahriratı / İbrahim Küreli
9.Tire Basınında Yeşil Tire Gazetesi (1948-1949) / Doç. Dr. Yücel Yiğit
10.Tire Yöresi Yağmur Duası Gelenekleri / Prof. Dr. Metin Ekici
11.Tire Efsanelerinden İki Seçkin Örnek: Buğday Dede ve Bayrak Tepe / Uzm. Ali Özçelik
12.Tire ve Çevre Bölgelerde Gerçekleşen Halk Müziği Derleme Çalışmaları / Prof. Dr. Timur Vural
13.Tire’deki Kadın Mezar Taşlarında İstiridye Motifinin Kullanımı / Uzm. Gülsün Ebiri
14.Tire’de Devecilik ve Geleneksel Deve Güreşleri / Dr. Öğr. Üyesi Devrim ERTÜRK - Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Şanlı
15.Tire’de Bir Garip Sosyete; Emine Hamide Gürez / Fatih Bayrakcı
DERGİYE ULAŞMAK İÇİN
Birbirinden değerli yazarların makalelerinin yer aldığı derginin 13. Son sayısını Tire Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden temin edebilir ya da PDF olarak https://drive.google.com/file/d/13nmaQh9VGeCTh2QNJiW4yf0G6--OpBg7/view linkinden edinebilirsiniz.