Zeytini geri çektiler şimdi sırada meralar var
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, mera kanunundaki değişiklik ile ilgili olarak basın açıklaması yapmak üzere Tire'nin en büyük merasının bulunduğu Eskioba kırsal mahallesine geldi.
Sındır, burada köy kahvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de uzun yıllardır izlenen politikaların, tarımı sektör olarak ulus aşırı sermayenin egemenlik alanına açan ve küçük çiftçiyi yok sayan, desteklemeleri kısıtlayarak yapıldığını ifade etti.
“ZEYTİN ARAZİLERİ TASARISINI DİRENEREK ENGELLEDİK”
Sındır ayrıca bu günlerde ülke gündeminde önemli yer bulan ve komisyona geri çekilen zeytinlik alanlarının sanayi işletmeleri yapılanmasına açılmasını izin verecek maddesi ile ilgili olarak şunları söyledi: "Bu madde geri çekilmemiş olaydı zeytinliklerin yakınına organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri ve benzeri işletmeler kurulabilirdi. Bu ne demek biliyor musunuz. Ben hükumet olarak tüm zeytinlikleri sanayi işletmelerine açabilirim demek. Biz bunu büyük bir tehdit olarak gördük. Mücadele ettik direndik. Meclis genel kuruluna geldi yine direndik. Bakanla görüşüldü ve zeytin sektörünün bileşenleri görüşmeler yaptılar. Sonuçta geçen gün bu maddeyi komisyona geri çektiler. Kanundan çıkarılmadı. Mecliste görüşülmeyecek ama komisyonda duracak. İzmir- Aydın bölgesi, Ege, Trakya, Akdeniz bölgesi zeytinlik alandır. Bu bölgedeki zeytinliklerin bulunduğu alanlarda kireç taşı hakimdir. Zeytin ve kireç deniz iklimini sever. Dolayısıyla bölgede aktif fay hattı ve jeotermal çoktur. Bu bölgelerde madencilik rezervleri çok yüksektir. Aslında bu kanun maddesindeki değişikliği isteyen organize sanayi sitelerinin yapılmasını isteyenlerin dışında bir madencilik lobisi de var. Bu değişiklik zeytinliklerin yok olmasının ötesinde buraların talan edilmesi anlamına geliyor idi. Bu madde komisyona geri çekildi."
“KALAN MERALARIMIZI KORUMALIYIZ”
CHP Genel Sekreteri Sındır, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Zeytinlikler ile ilgili madde geri çekildi ama patlamaya hazır başka bir bomba var bu kanun tasarısında. Mera kanununda değişiklik. Yani mera alanlarının aynı şekilde organize sanayi bölgelerine, sanayi sitelerine açılmasının önünü açılacak. Yani mera alanlarının amaç dışında ki mera kanununda da amacı dışında tahsis edilemez diye hüküm vardır. Bir madde eklenerek mera alanları amacı dışında kullanılabilecek. Zaten bütün şehir yasası ile köyler mahalle olduktan sonra bunlar köylerin tasarrufundan çıkarıldı. Biz kalanı korumaya çalışıyoruz. Türkiye'de mera varlığı 1970 yılında 24 milyon hektar iken mera varlığı şu an 10,5 milyon hektar yani üçte bire düşmüş olan mera varlığı ile ilgili bir madde.
Bakın İzmir'e şehrin içinde sanayi siteleri var. Şehrin içinde bulundukları alan rant alanı. Bunlar şehir dışına çıkmak istiyorlar ve devlete bize yer verin diyor. Devlet de onlara işin en kolayı köylünün çiftçinin kullandığı mera alanını önerecek. Gel buraya sanayini kur noktasına getirecek bir düzenlemedir. Köyleri bitirme düzenlemesi operasyonudur. Halk arasında bir laf vardır 'Saldım çayıra mevlam kayıra' deriz. Çayıra salarsın mevla kayırsın, o işini bilir dersin. Artık mevlanın kayıracağı çayır da kalmayacak böylece. Mera alanlarını yok edecek bir düzenlemedir. Mera alanının yok olması demek hayvancılığın sonunun başlangıcı demektir. Endüstriyel tarım yapan büyük kapalı işletmelerde besi sığırcılığı yapan işletmeler zaten kaba yem ihtiyacını o işletmede yaparlar. Ama 15-20 koyunu, 3-5 sığırı olanın ihtiyaç duyduğu alan olan meraların yok olması küçük çiftçinin yok oluşu olur. Bu alanlar çevre ve ekoloji açısından da önemli ve korunması gereken alanlardır. Devletin görevi bu alanların yok olmasına neden olacak çalışmalar yapmak değil, bu alanları ıslah etmektir. Çiftçinin ihtiyaç duyduğu yaylakları hazır hale getirmektir. Bu madde de maalesef kanun hükmünde yer alıyor ve genel kurulda görüşülecek ve görünen o ki geçecek. Bu bir siyasi parti meselesi değildir. Bu bir memleket meselesidir. Meraların ortadan kaldırılmasına neden olan bu yasa geri çekilmelidir. İnşallah önümüzdeki hafta bu meclis gündemine geldiğinde bu maddenin geri çekilmesi, aslında geri çekilmesi de değil tasarıdan çıkarılmasını ya da reddedilmesini sağlayacağız. Bunun mücadelesini veriyoruz."
ESKİOBA’DA TOPLAM 12 BİN DÖNÜM MERA ALANI VAR
Sındır ve beraberindekiler daha sonra Tire'nin en büyük mera alanına giderek bölgede koyunlarını otlatan çobanlar ve köy muhtarı Ergün Bayır ile konuştu. Eskioba köy muhtarı Ergün Bayır köyün toplam mera alanının 12 bin dönüm olduğunu alanın 5 bin dönümünün köy halkına 7 binlik kısmının da hazineye ait olduğunu söyledi.
HABER: Zübeyir TABAK