Tire'de 'Karabuğday' yetiştiriciliği başladı
Tire’de karabuğday tarımı dönemi başlıyor. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçenin farklı noktalarında ‘pilot uygulaması’ olarak başlatılan ‘Karabuğday Yetiştiriciliği Porjesi’nin gerek çiftçiler gerekse tüketiciler için büyük umut olması düşünülmekte. Ayaklıkırı mahallesinden çiftçi Semih Özerin arazisinde Ziraat Mühendisi Sibel Tagay ve Ziraat Mühendisi Serkan Gülez, Gökçen mahallesinde de Şadan Kaşıkçı’nın arazisinde Ziraat Mühendisi Elçin Demirci kontrolünde denemesi yapılmakta. Bölgeye uygunluğu konusunda bir sıkıntı olmadığını belirten Tire İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, hasadın önümüzdeki haftalarda gerçekleştirileceğini belirttiler. Şuanda iki deneme parselinde gerçekleştirilen çalışma önümüzdeki yıllarda daha da geniş alanlara yayılması planlanmakta. Karabuğdayın çiftçiler için alternatif bir ürün, “çölyak” hastaları için de umut kaynağı olduğunu belirten İlçe Tarım yetkilileri, bu ürünün ileriki yıllarda üretim potansiyelinin oldukça yükseleceği kanaatindeler.
KAN ŞEKERİNİN DAHA İYİ KONTROLÜ VE DAHA DÜŞÜK ŞEKER HASTALIĞI RİSKİ
Karabuğdayda bulunan besinler kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunur. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür. Karabuğday İnsan Vücudunda İstenmeyen Kolesterolün Azaltılmasında Etkilidir.
KALP HASTALIKLARINA VE KANSERE KARŞI KORUYUCU BİR BİTKİDİR
Özellikle Karabuğday gibi tam tanelerde çok bulunan ve fitokimyasalların bir tipi olan bitki lignanları bağırsaklardaki flora tarafından enterolakton’a çevrilir. Bu bileşiğin göğüs kanseri ve hormona dayalı kanser tiplerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu anlaşılmıştır. Karabuğday gibi tam taneler, kuruyemişler, tohumlar ve çilek, böğürtlen gibi gıdalar “bitki lignanları” için zengin kaynaklardır. Yine kahve ve çay gibi bazı içeceklerde de bol miktarda bulunur.
YÜKSEK TANSİYON VE KANSIZLIĞA KARŞI KORUR
Potasyum, magnezyum, fosfor ve demir karabuğdayda bol miktarda bulunur. Demir diğer tahıllarda olduğundan daha yüksektir. Bu mineraller yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli bir role sahiptirler. Japon araştırmacılar karabuğdayın vücudu rahatlattığını, iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi, burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.
HABER: ALİ YILDIZ