İzmirli akademisyenler Tire’de “kirli tarihi eserleri” temizliyor

İzmir Üniversitesi akademisyenleri Tire’deki tarihi değerleri turizme kazandırmak için harekete geçti. Toplam 16 kişilik bir gurupla Tire’ye gelen akademisyenler, sırasıyla Yalınayak, Hekim Hamamı, Kutuhan, Bedesten, Ayazma üzerine inşa edilmiş Şems Mescidi ve Şükran günlerinin kutlandığı Şükran deresi üzerindeki Derekahve Ortaçağ Köprülerini gezip, incelemelerde bulunduktan sonra Molla Arap Külliyesi içinde bulunan çöpleri topladı. Bilim adamlarına, Tire Müzesi’nden 2 görevli eşlik etti. Akademisyenlerden önce Tire Belediyesi’nin tarihi yapılarda yaptığı kaba temizlik ise dikkat çekti. İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylık çalışmaları devam eden Tire’de insan eli ile çöplük haline gelen tarihi eserlerin temizlenip restorasyona hazır hale getirileceğini söyledi. Öztürk, “Tire’de tarihi eserlerin içlerinin ve çevresinin atık maddelerle dolu olduğuna şahit olduk. Yapılacak sembolik temizlikle ilçedeki kültür turizmi potansiyeline dikkat çekerek, yetkilileri harekete geçirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

TUR REHBERLERİ TİRE’YE GELECEK

İzmir Valiliği’nin, Tire’deki tarihi yapıların temizliği için yardımcı olacağı bilgisine ulaştıklarını ifade eden Öztürk, “Tire Belediyesi’nin geniş çaplı bir temizlik için yeterli bütçeye sahip olmadığını düşünüyoruz. Konuya, İzmir Üniversitesi, tur rehberleri ve Tire Kent Konseyi işbirliğiyle çözüm üretmeye çalışıyoruz. Etkinlikte, TÜRSAB, Ege Turizm Derneği, İzmir Turist Rehberleri Odası da yer aldı. Tire’de tarihi eserlerin büyük kısmının insan etkisiyle çok ciddi zarar görmüş. İçlerinin ve çevresinin atık maddelerle dolu olduğunu gözlemledik. Sadece bir hamamda onlarca ton çöp bulunuyor. 500 yıllık bir mescitte ise bebek bezinden insan dışkısına kadar ne ararsanız bulabilirsiniz. Tire’de bu eserlerle birlikte benzer kaderi paylaşan çok sayıda tarihi eser var. Tarihi eserlerimiz çöplük haline gelmemelidir. Tur rehberleri için önümüzdeki aylarda ilçede tanıtım toplantısı yapacağız. Herkesten destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

NELER YAPILDI ?

İzmir Üniversitesi’nin desteği ile 2011 yılında başlayan Tire’nin Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylık çalışmaları süresince, bugüne kadar “İpek Yolu Üzerinde Tire” başlıklı bir fotoğraf yarışması düzenlendi ve ardından da fotoğraflar “İpek Yolu Üzerinde Tire” adlı albümde toplandı. Tire Belediyesi, Tire Kaymakamlığı, ÇEKÜL Vakfı, İl Özel İdaresi, UNESCO Milli Komitesi, AB Danışmanlığı ve Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Miras ve Alan Yönetimi Birimi Koordinatörlüğünün katkısı ile “Tire’deki Kültürel Miras ve UNESCO” başlıklı bir panel düzenlendi. www.ipekyoluuzerindetire.com sitesi Türkçe ve İngilizce olarak yayın hayatına başladı.