TİRE SİVİL TOPLUM PLATFORMU SAHAYA İNİYOR

Toplantıya katılan Tire Kitap Kurdu Derneği başkanı Ece Öztabak, Tire Kültür Derneği başkanı Seyfullah Ayvalı, Tire Romanlar Derneği başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, Tire Şehit ve Gazileri Anma Yaşatma Derneği Başkanı Arif Demirkan, Atatürkçü Düşünce Derneği yönetim kurulu üyesi Yeter Gazisan, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Rana Özbek, Tire Bisiklet Derneği başkanı Erdem Can, Tire Ticaret Odası meclis üyesi Saadet Şengök, Tire Edebiyat Sanat Derneği başkanı Cüneyt Tanyeri ve yönetim kurulu üyesi Kaan Tanyeri, Tire Doğa Sporları Kulübü Derneği başkanı Zafer Taşkıranlar, Tire Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Suna Türkoğlu İçli, Ayaklıkırı Dayanışma ve Yaşatma Yörük Derneği Başkanı Ali Küpeli ve Tire Bektaşileri Balım Sultan Kültür Derneği, Tire Arnavutlar Derneği Başkanı Şerefer İstem, derneklerin projelerini ve Tire gündemini değerlendirdiler.

DENETİMSİZ JEOTERMAL TESİSİ İSTEMİYORUZ

Geçtiğimiz günlerde Tire ve Küçük Menderes bölgesinin gündemini meşgul eden Jeotermal ihalesini değerlendiren Tire Sivil Toplum Platformu üyesi dernek başkanları, Tire ve Küçük Menderes bölgesindeki tarım alanlarının önemli bir bölümünü kapsayan bölgelerde Jeotermal Tesisi kurulabilmesine yönelik ihalenin bölgemizdeki tarımsal faaliyetleri ve doğal hayatı dikkate almaksızın ele alındığını vurgulayarak, “Bölgemiz ve Tire ülkemizin en değerli ve verimli tarımsal alanlarına sahip bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Jeotermal tesislerin doğaya verdiği zararlar konusunda denetiminin tam olarak sağlanamadığı konusunda derin endişelerimiz olduğu için, bu endişeler tam olarak giderilmeden bölgemizde jeotermal tesislerin kurulmasının yeraltı ve yer üstü kaynaklarımıza ciddi zararlar vererek bölgemizin geleceğini karartacağını düşünüyoruz. Çed kanununda yer alan çevreye zarar veren tesisler ve işletmelere izin verilmemesi yönündeki hükmün dikkate alınmasını ve bölgemizde bu ihalenin yapılmaması için yapılan çalışmalara ve toplantılara destek verdik. Sonuç olarak Tire’nin de içinde bulunduğu, yaklaşık 25 Bin dekarlık alan ve İzmir genelinde 16 ilçeyi kapsayan toplam 950 bin dekarlık alanda jeotermal tesisi kurulmasına yönelik 14 kasımda yapılan ihalede sadece 3 ilçe için teklif verildi. Tire ve Ödemiş için teklif veren bir firma olmadı. Ancak bu durum bölgemiz için tehlikenin tam olarak geçtiğini göstermiyor. Bizler bu konuda bilinçli bir şekilde halkımızı duyarlı olmaya davet etmek için Tire Sivil Toplum Platformu olarak önümüdeki günlerde bir farkındalık etkinliği yaparak sahaya ineceğiz. Değerli tarım arazileri üzerinde denetimsiz jeotermal tesisine olanak sağlayan bu projenin tamamen iptal edilmesini istiyoruz” dediler.

DERNEKLER ORTAK PROJELERDE BULUŞUYOR

Tire’nin sorunlarnın çözümü ve daha gelişmiş bir şekilde geleceğe hazırlanması için platform üyesi derneklerin ortak projeler üreterek hayata geçirmesi konusunda görüş birliğine varılan toplantıda, tüm derneklerin katılımıyla bir okulumuza kütüphane kurulması konusunda kampanya başlatılması için Tire Kitap Kurdu Derneği, Tire Kültür Derneği, Tire Bisiklet Derneği , Tire Edebiyat , Sanat Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin bir araya gelerek proje hazırlamasına karar verildi. Balım Sultan Türbesinin çevre düzenlemesi ve restorasyonun yapılması için girişimlerde bulunmak üzere Tire Bektaşileri Balım Sultan Kültür Derneği, Tire Romanları Derneği, Tire Kültür Derneği ve Tire Ticaret Odası meclis üyesi mimar Saadet Şengök’ün yapılacak girişimlerle ilgili bir değerlendirme toplantısı

yapmasının uygun görüldüğü toplantıda ayrıca, İzmirde kurulacak olan Edebiyat Müzesinde Tireli edebiyatçıların temsil edilmesi için talep edilen materyal listesini hazırlamak üzere Tire Edebiyat Sanat Derneği ve Tire Kültür Derneği’nin bir araya gelerek liste oluşturma çalışmalarını sürdürmesi kararlaştırıldı.

Tire Sivil Toplum Platformu ayrıca önümüzdeki günlerde Tire Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği’nin organizasyonuyla Tire Belediyesi tarafından yenileme çalışmaları sürdürülen Tire Hayvan Barınağına bir ziyaret programı gerçekleştirmeyi planlarken, aynı zamanda Tire Cumhuriyet Kadınları Derneğinin uyuşturucuyla mücadele, Tire Hayvan Hakları Savunucuları derneğinin de evcil hayvanlar konusundaki bilinçlendirme çalışmalarına destek olma kararı aldı. Platform üyesi dernekler ayrıca Tire Kültür Derneğinin Nevruzun Kenti Tire projesi hakkında değerlendirmeler yapmak üzere bir proje hazırlamasını planladı.

KENT KONSEYİNDE GÖREV ALMAK İSTİYORUZ

Toplantıya katılan dernek başkanları, Tire Sivil Toplum Platformunun uzun süredir çalışmalarını sürdürdüğünü ve Tire’ye katkı sağlamaya hazır bir oluşuma dönüştüğünü hatırlatarak, Tire Belediye tarafından kurulmakta olan Tire Kent Konseyine davet edilmeleri halinde daha verimli çalışmalar üretebileceklerini söylediler. Bu kapsamda Tire Kent Konseyine davet edilmeyi beklediklerini ifade eden dernek başkanları, “Eğer Tire Kent Konseyinde biz derneklerin de çalışması ve çeşitli projelerde Tiredeki derneklerin de desteği talep edilirse biz seve seve şehrimize katkı sağlamaya hazırız” dediler.