Belevi Gölü için ilk adım atıldı
Kuş ve balık türleribaşta olmak üzere birçok hayvanın doğal yaşam alanı olan Belevi gölündeki kirlenme konusu defalarca gündeme gelmesine, siyasilere ve bürokratlara iletilmesi rağmen bu güne kadar göl ve çevresindeki doğal alanların temizlenmesi vekorunmasına yönelik ciddi bir çalışma, bilindiği kadarıyla, yapılmadı.
VALİLİK BAŞLATTIĞI BU SÜRECİN DEVAMINI GELMELİ
Bu olumsuz süreç, geçtiğimiz günlerde İzmir Valiliği’nin Tire İlçe Tarım Müdürlüğüne verdiği “Durum analizinin ve alınacak tedbirler konusunda bölgede bilgilendirici toplantıların yapılması” görevi sonrası, bölge halkı ve çevrecileri umutlandırdı. Küçük de olsa başlatılan çalışmaları duyulması, olumlu bir hava oluşmasını sağladı.
KÜÇÜKKALE VE BÜYÜKKALE’DEN SONRA KURŞAK’TA HALKA ULAŞILDI
Valiliğin talimatı ile harekete geçen Tire İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları, konuyla ilgili olarak bölgedeki kırsal mahallelerde ve arazide çalışmalar başlattı. Geçtiğimiz günlerde Küçükkale ve Büyükkale mahallerine giden İlçe Tarım personelleri, önceki gün de Kurşak mahallesinde bölge halkı ile buluştu. Konunun uzmanları, birinci ağızdan hem yaşanan sıkıntının sebeplerini öğrendi hem de en azından bundan sonrası için Belevi gölü ve Küçük Menderes Havzasının temiz kalması için neler yapılması gerektiğini anlattılar.
BAŞLATILAN ÇALIŞMA SADECE BİLGİLENDİRMEYLE SINIRLI KALMASIN !
Yaşanacak olumsuz gelişmelerden ilk etkilenecek olan bölge sakinlerinin, oluşan kirliğin de kaynaklarında olması, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının önemini ortaya çıkarmakta. Bu bilgilendirici çalışmaların ve toplantıların her hafta farklı bir köyde ve noktada süreceği öğrenildi. Bölge sakinleri bu sürecin sadece bilgilendirme aşaması ile sınırlı kalmamasını, gölün temizlenmesi ve göle akıtılan zehirli atıkların engellenmesi için her türlü caydırıcı tedbirlerin alınması beklentisi içinde.
BELEVİ’Yİ BESLEYEN İKİ KANAL, GÖLE ZEHİR TAŞIYOR
Yapılan ilk incelemelerde Belevi gölünü besleyen iki adet kanalın bulunduğu, bu kanallara akıtılan kanalizasyon, zeytinyağı fabrikası atıklarının büyük tehdit oluşturduğu fakat tehdit kaynağının bunlarla sınırlı olmadığı ölü hayvan, tarım ilacı ve gübre ambalajları gibi zehirleyici ve hastalık yayıcı diğer atıkların da kanallara atıldığı tespit edildi.
HABER: KAMURAN KIZILBOĞA